KAD NA BOŽIĆ ZAPALITE SVIJEĆU dobro obratite pažnju na koju STRANU naginje plamen, evo šta to znači - Volim Podgoricu

KAD NA BOŽIĆ ZAPALITE SVIJEĆU dobro obratite pažnju na koju STRANU naginje plamen, evo šta to znači

Na Božić ujutro je dobro sve započeti. Mirboženje se po običaju radilo između muškaraca i žena, samo se muž nije mirbožio sa ženom. Kada se mirboži govori se ”Mir božiji! Hristos se rodi! Poklanjajmo se Bogu i Hristovom roždenstvu!“.

FOTO: ILUSTRACIJA/PROFIMEDIA

Pale se svijeće. Nekada su se one pravile od domaćeg voska. Svijeća je namenjena živima i koliko u kući ima živih toliko se svijeća zapali, skupi zajedno i obavije crvenom svilom. Svijeća se pali u pšenici ili nekom drugom žitu.

U crkvu se ide rano, a kada se vrati postavi se trpeza.

Pored raznih jela i pića na sredini stola se stavlja tako urađena svijeća. Prije nego što se sedne za trpezu, zapali se svijeća, pomoli se Bogu, i tamjanom se okadi kuća, trpeza i ukućani. Dok sveća gori gleda se kuda plamen naginje i kako se vosak razliva.

Ako se vosak svijeće razliva po žitu smatra se da će biti dobar rod, na koju stranu se naginje pepeo i plamen smatra se da će ta strana roditi.

Kada se dođe do polovine jela svijeća se ugasi i to tako što se uzme komad česnice, zamoči u vino i onda se tako sveća izgasi, zatim se taj komad pojede, a svi probaju to vino. Mrve sa trpeze se ne bacaju nego se davaju stoci ili kokoškama.

2 komentara

  1. A while the remarks are approved at promptly and sometime the comment predicted as comment spam or moderate it for approval. Do comply with blogs are very really hard to uncover and won’t be able to manage to reduce that our responses turn into spam and unapproved. There are several points.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com