Na današnji dan umro Nikola Tesla - Volim Podgoricu

Na današnji dan umro Nikola Tesla

Jedan od najvećih umova 20. vijeka, naučnik Nikola Tesla, umro je na današnji dan, na Božić 1943. godine, a njemu u čast 12. januara će u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, u kome je proveo posljednjih desetak godina, biti održana Konferencija u organizaciji Naučne fondacije „Tesla“ iz Filadelfije.

Bez Tesle ne bismo danas imali mobilnu telefoniju i internet, ni radio, ni televiziju, planetarnu elektronsku mrežu, upravljanje na daljinu, helikoptere, fontane, kućne aparate, ali i turbine koje proizvode struju…

Izumio je i obrtno magnetno polje, indukcioni motor, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja, i to prije nego što je izumio planetarnu razmjenu energije i povezivanje ljudi, a najveći broj pantenata ostvario je u SAD, gdje je živio 60 godina.

Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Studirao je elektrotehniku u Gospiću, Gracu i Pragu. U SAD je otišao 1884. godine. U Njujorku je živio skoro šest decenija. Kratko je sarađivao s Tomasom Edisonom.

Prvu hidroelektranu na svijetu izgradio je 1895. godine na Nijagarinim vodopadima zajedno sa Džordžom Vestinghausom, kome je prodao vlasništvo nad motorom za nazimjeničnu struju.

Tesla je umro je u snu, na Božić 1943. godine u hotelu “Njujorker” na Menhetnu, a vijest je objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo tijelo pronađeno u hotelskoj sobi.

Urna sa Teslinim pepelom postavljena je najprije na groblju u Njujorku, a u Beograd je prenijeta 1951. gdje se i danas čuva u njegovom Muzeju.

Spomenici Tesli nalaze se u Beogradu (dva), u Užicu i SAD i to na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i u Silicijumskoj dolini.

(Agencije)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com