Home / NOVOSTI / Hronika / NOVI INCIDENT U ZIKSU-U: Pritvorenici se obračunavali bodežima

NOVI INCIDENT U ZIKSU-U: Pritvorenici se obračunavali bodežima

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ponovo je došlo do sukoba koji je samo pukom srećom okončan bez težih posledica. Naime, prije tri dana je došlo najprije do verbalnog, a zatim i do fizičkog sukoba između trojice pritvorenika. Oni su u tuči koristili i bodeže, ali su brzom reakcijom komandira, ali i cimera pritvorenika koji su sukobili, spriječene teže posledice, pa je samo jedan od njih zadobio lakše povrede.

Rođaci jednog od pritvorenika su kazali za „Dan” da je 6. januara u istražnom zatvoru došlo do svađe između pritvorenika Dreševića i Krasnićija. Kako tvrde, Drešević je nakon toga uhvatio Krasnićija za vrat i uputio mu ozbiljne prijetnje. Napadnuti pritvorenik je potom izvadio improvizovani bodež i zamahnuo prema Dreševiću, kojeg je jednom zakačio, nanoseći mu ogrebotinu. Tada je Krasnićiju prišao i pritvorenik Tadić, pa su se obojica uputili ka Dreševiću. Tada je došlo do većeg sukoba, a viku je čuo i pritvorenik E.Š., koji je odmah pritrčao sukobljenim pritvorenicima i pokušao da ih razdvoji. Viku su čuli i komandiri, koji su brzo reagovali i spriječili veće posledice. Tadić i Krasnići su im predali bodeže, a o svemu je obaviještena uprava ZIKS-a.
Ovo je samo jedan u nizu obračuna koji se poslednjih mjeseci dogodio u ZIKS-u. Krajem decembra je došlo do tuče između zatvorenika B.M. i J.P. B.M. je u tom sukobu zadobio lakše tjelesne povrede. Službenici zatvora tada su od zatvorenika oduzeli metalnu šipku. Sukob se dogodio u F paviljonu u zatvoru, koji je pokriven video-kamerama.

Nedugo prije tog incidenta, robijaši su napali četvoricu službenika ZIKS-a, od kojih je jedan zadobio povrede. Njegove kolege su morale da primijene sredstva prinude, pa su povrede zadobili i zatvorenici. Do incidenta je došlo kada su zatvorenici prijavili da je u jednom dijelu zatvora za kratke kazne nekoliko robijaša prebilo cimera. Komandiri su odmah upućeni na mjesto dešavanja kako bi provjerili šta se desilo i spriječili nastavak sukoba. Međutim, kada su došli do dijela u kojem je izbila tuča, osuđenici su već bili spremni da se obračunaju s njima. Pošto su znali da će uprava odmah reagovati na dojavu o tuči i poslati komandire, pripremili su metalne šipke i tiganje kako bi nasrnuli na njih. Čim su službenici zatvora ušli u ćeliju, robijaši su nasrnuli na njih zadajući im udarce po tijelu šipkama i tiganjima. Kako bi se odbranili, komandiri su odmah primijenili silu i sredstva prinude. Ipak, kako su zatvorenici bili brojniji, komandiri nijesu mogli odmah da zaustave napad, već su morali da upotrijebe i sprejeve. Tek tada su robijaši bili onemogućeni da nastave napad.

Mjesec dana prije toga, u ZIKS- u je organizovan štrajk zatvorenika koji je propraćen brojnim incidentima. Robijaši su se tokom protesta sjekli žiletima i palili ćelije. Štrajk je prekinut nakon nekoliko dana. Zatvorenici su prve noći zapalili nekoliko dušeka u ćelijama, koje su potom ubacili u ventilacione odvode. Isto se dešavalo i dan kasnije.
Štrajk je pokrenut nakon što je pritvorenik Vladimir Ulama smješten u samicu. Pored toga, pritvorenici su se žalili i na kratke šetnje i medicinski tretman u ZIKS-u.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *