PODGORICA: Sasluašaće Radoja Žugića - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sasluašaće Radoja Žugića

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet u utorak će održati konsultativno saslušanje na temu “Stanje u bankarskom sektoru Crne Gore”. Iz Odbora za ekonomiju, kojim rukovodi Predrag Sekulić (DPS), najavljeno je juče da su na sjednicu pozvani “predstavnici Centralne banke” (CBCG), bez navođenja konkretnih imena.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, vladajući DPS je u subotu, nakon što su “Vijesti” nezvanično objavile informaciju da će SDP tražiti da se u parlamentu sasluša guverner CBCG Radoje Žugić zbog situacije u Atlas banci i IBM banci u stečaju, odlučio da zakaže saslušanje kao incijativu odbora. Žugić će, prema informacijama “Vijesti”, prisustvovati sjednici.

CBCG je prošlog petka odlučio da oduzme dozvolu za rad IBM i pokrene stečaj, dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija. Dvije banke su u vlasništvu biznismena Duška Kneževića za kojim je Specijalno tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje zbog sumnje da je na čelu kriminalne grupe koja je prala novac.CBCG uvela je privremene uprave 7. decembra 2018. godine u dvjema bankama.

Privremeni upravnik IBM utvrdio je da je finansijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad.

Žugić je nakon uvođenja stečaja u IBM banci kazao za RTCG da će za 2.824 klijenta biti isplaćen garantovani depozit, a da su za Atlas banku spremili plan dokapitalizacije. “Ako se banka dokapitalizuje, reduciraju troškovi i održi poslovni model, banka ima šansu oporavka”, poručio je Žugić.

Guverner je 12. decembra nakon uvođenja privremene uprave i moratorijuma na sva plaćanja u dvjema bankama(izuzev plata, penzija i socijalnih davanja) kazao da mjere CBCG ne znači stečaj ili likvidaciju, već namjeru da dvije banke oporave.

Knežević, koji je za sada nedostupan crnogorskim organima, poručio je da je uvođenje stečaja u IBM čisti kriminal, te da na taj način hoće da mu oduzmu vojno-medicinski kompleks u Meljinama.

“Adekvatnost kapitala IBM je bila skoro usklađena, još se čekalo da se sprovede sticanje imovine povezanih lica sa Atlas grupom i tako potpuno usklade parametri. Time bi IBM bila odblokirana i mogla početi da radi. Namjerno su uveli stečaj jer preko IBM hoće da kontrolišu i preuzmu Meljine kompleks, koji je od IBM uzimao kredite. Tako da je to cilj, a sve treba da se odradi u sprezi sa stečajnom mafijom”, saopštio je Knežević.

Knežević je poručio da će guverner CBCG Radoje Žugić, njegov saradnik Dejan Vujačić (diretor sektora za kontrolu banaka), privremeni upravnik u IBM Milan Remiković i kompletan Savjet CBCG “za ovaj kriminalni akt kad tad odgovarati”.

Predsjednik Udruženja banaka Crne Gore (UBCG) i glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović je kazao da je bankarski sistem potpuno spreman i za scenario u kome postojeći akcionari ne dokapitalizuju Atlas banku.

“Problemi u IBM i Atlas banci, kako dodaje, nisu percipirani od strane klijenata kao slabost bankarskog sistema, naprotiv, kroz intenzivnu komunikaciju sa klijentima Hipotekarne banke, ali i drugih banaka, utisak je da nije narušeno povjerenje u bankarski sektor, te da je bankarski sistem stabilan i sa trendom rasta.” kazao je Zaimović za portal bankar.me.

On je ocijenio da je njegova lična procjena da Fond za zaštitu depozita ima dovoljno novca za isplatu svih garantovanih depozita, dok su ostale banke veoma likvidne i mogu pružiti kvalitetan servis svim dosadašnjim klijentima ovih banaka.

Pozvala povjerioce IBM banke u stečaju da prijave potraživanja

Na sajtu vrhovne monetarne institucije objavljen je oglas o otvaranju stečajnog postupka u IBM banci u kome se navodi da je za stečajnog upravnika imenovan Milan Rakočević.

“Pozivaju se povjerioci IBM banke u stečaju da, u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog oglasa u Službenom listu Crne Gore prijave stečajnom upravniku svoja potraživanja sa dokazima, na adresu Bulevar svetog Petra Cetinjskog 115, 81 000 Podgorica.

Potraživanja povjerilaca koja se vode u poslovnoj evidenciji IBM banke i potraživanja povjerilaca utvrđena pravosnažnim sudskim odlukama smatraju se prijavljenim, po sili zakona. Upozoravaju se povjerioci da će se neblagovremene prijave odbaciti. Pozivaju se dužnici IBM banke u stečaju da svoje dugove izmire bez odlaganja”, navodi se u oglasu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com