SNJEŽNA APOKALIPSA PARALIZOVALA EVROPU Mećava uništava puteve, vjetar od 100 km/h, raste broj žrtava, proglašena OPASNOST (FOTO) - Volim Podgoricu

SNJEŽNA APOKALIPSA PARALIZOVALA EVROPU Mećava uništava puteve, vjetar od 100 km/h, raste broj žrtava, proglašena OPASNOST (FOTO)

Austrija je zatrpana snijegom, a visina smetova dostiže i deset metara, dok su djelovi Njemačke odsječeni od ostatka zemlje.

U Evropi je uslijed zimskih neprilika do sada stradalo 13 osoba, navode portali.
Najmanje devet osoba stradalo je u mećavama u Austriji i Njemačkoj, a stradalih je bilo i u Norveškoj i Rumuniji.

Traga se za brojnim nestalim mještanima i turistima, snijeg je blokirao oko 2.000 ljudi, a česti su i prekidi struje.

Meteorolozi najavljuju nastavak sniježnih padavina do kraja sedmice, a ponegdje bi moglo pasti i do dva metra snijega.

U nekim djelovima Austrije već je pala količina snijega koja je jednaka prosječnoj za cio januar.

Lavine nisu opasne samo zbog toga što su već odnijele desetak života i što blokiraju određene saobraćajnice nego i zato što puteve uništavaju. Sniježna lavina je tako u tirolskoj opštini Finkenberg odnijela 100 metara asfaltiranog puta, koji je sada u osnovi neprohodan. Nadležnim službama nije preostalo ništa drugo nego da taj put proglase zatvorenom, i da probiju improvizovani zamjenski put za hitne medicinske slučajeve, dok je oko 80 ljudi ostalo odsječeno od ostatka svijeta, među njima i brojni turisti.

Sniježna oluja onemogućava helikopterima da učestvuju u akcijama spasavanja, iako su sve letjelice austrijske vojske u stanju pripravnosti. Austrijska vojska raspolaže i sa nekoliko helikoptera “Crni jastreb”, koji su stacionirani većinom u zapadnom dijelu zemlje koji i je najviše pogođen lavinama, ali pitanje je da li je uopšte sigurno da polete u ovakvim vremenskim prilikama.

Nevrijeme jača i u Bavarskoj, u kojoj su zbog previše snijega i opasnosti od lavina zatvorene ski-staze. Problem predstavlja i težak snijeg na drveću, zbog kojeg postoji opasnost rušenja stabala koja bi onda mogla pasti na staze i žičare.

U bavarskim Alpama je, zbog mogućnosti lavina, na snazi upozorenje od četiri stepena, od mogućih pet.

Stanovništvo koje se nalazi u područjima u kojima je proglašena opasnost od lavina ili su trenutno odsječena zbog sniježnih nanosa upozoreno je da ne napuštaju kuće i ne odlaze u nebezbjedna područja jer ugrožavaju svoje živote.

Snijeg izaziva probleme i u drugim djelovima Evrope. Otkazani su brojni letovi u Slovačkoj, Holandiji i skandinavskim zemljama.

U Atini su zatvorene škole, a u planinskim djelovima Grčke temperatura je pala do minus dvadeset stepeni Celzijusovih.

Rumunska policija pronašla je danas tijelo 67-godišnjaka u parku u gradu Slatini na jugu zemlje. Pretpostavlja se da je preminuo od posljedica smrzavanja, budući da su se temperature u toj zemlji spustile na -25 stepeni Celzijevih.

dijaspora.news

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com