PODGORICA: Katnić ispituje milionske sporove zaposlenih u Ministarstvu odbrane i VCG - Volim Podgoricu

PODGORICA: Katnić ispituje milionske sporove zaposlenih u Ministarstvu odbrane i VCG

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem čelu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ispituje da li je bilo malverzacija prilikom pokretanja radnih sporova zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore (VCG), a na štetu državnog budžeta, piše Dan.

Istraga je pokrenuta na inicijativu Ministarstva odbrane, koje je dokumentaciju o tome dostavilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz ODT-a Podgorica potvrdili su za ovaj list da taj predmet više nije kod njih.

“Predmet je proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu”,  saopšteno je Danu iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica.

U nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva je gonjenje učinilaca krivičnih djela za organizovani kriminal, bez obzira na visinu propisane kazne, visoke korupcije…

Postupak je pokrenut nakon što su u Ministarstvu odbrane analizirani radni sporovi koje su pokretali zaposleni, a za koje je od 2011. godine isplaćeno preko sedam miliona eura.

U resoru odbrane su posumnjali da su pojedini advokati zloupotrebljavali punomoćja u tužbama protiv države u postupcima za neisplaćeni prevoz, regres, naknadu za prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika i slično. Vrijednost pojedinih dobijenih sporova bila je svega par desetina eura, dok su sudski troškovi iznosili i po više stotina.

Analizom se došlo do podataka da su tužbe podnošene i za vojna lica koja tvrde da nikada nijesu tužila MO, kao i da su pojedini advokati koristili punomoćje, koje su im dali za jedan predmet, za sporove koje su pokretali bez znanja zaposlenog.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je prošle godine u parlamentu da postoji sumnja da je bilo neetičkog ponašanja advokata koji su, kako je izjavio, pribavili veliku imovinsku korist preko tužbi zaposlenih protiv MO i države.

On je tada naveo da je dio službenika htio i da povuče tužbe, ali da su im njihovi advokati zaprijetili da će oni u tom slučaju morati da plate sudske troškove jer su pokrenuli parnice.

DAN

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com