Home / NOVOSTI / ABAZOVIĆ POVODOM KOVERTE 100.000 EURA: Pisao ambasadorima i evropskm poslanicima
Dritan Abazović

ABAZOVIĆ POVODOM KOVERTE 100.000 EURA: Pisao ambasadorima i evropskm poslanicima

Dritan Abazović predsjednik Građanskog pokreta URA je nakon objavljivanja snimka predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića na kome je prikazano kako daje kovertu bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću pisao ambasadorima i evropskim poslanicima.

Saopštenje Abazovića prenosimo u cjelosti:

Poštovane ekselencije,

Nakon što je objavljen snimak na kome se jasno i nedvosmileno vidi kako generalni sekretar predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a bivši gradonačelnik Glavnog grada i ministar prosvjete Slavoljub Stjepović uzima kovertu u kojoj se nalazi 97500 dolara, smatramo neizmjerno važnim da sve releventne međunarodne adrese i Vas lično kao naše iskrene partnere upoznamo sa ovim antologijskim skandalom.

Naime, ovo je kontinuitet onoga na šta godinama upozoravamo, da su u Crnoj Gori svi izbori pokradeni, za šta su i do sada postojali dokazi, ali se uvijek nailazilo na ćutanje nadležnih institucija koje su ostale u službi zaštite direktnih aktera svih otkrivenih afera.

Ono što razlikuje prethodnu od ove je činjenica da imamo “svjedoka saradnika” u liku biznismena Duška Kneževića koji tvrdi da je novac namijenio vladajućoj stranci. Jasno je i to da je Slavoljub Stjepović u cjelom slučaju samo kurir svoje partije koji pošiljku odnosi svome šefu, inače aktuelnom predsjedniku države Milu Đukanoviću. Zatim vjerovatno dogovorno novac rapoređuju na teren gjde se koristeći tužne sudbine osiromašenog stanovništva, kupuju glasovi, a samim tim i izborna volja građana.

Nijesam siguran da bilo ko u Crnoj Gori ima pravo da prećuti sve ovo što se dešava, ali da više ne stoje ni Vaša opravdanja kako nemate mandat da se mješate u unutrašnje stvari naše države. Jer, ovdje je riječ o vrijednostima, a ne o pojedinačnom slučaju. Ukoliko zajednički nešto ne učinimo, Crna Gora će nepovratno ostati privatna država.

Pozivi da u parlamentu razgovaramo sa ljudima koji su ogrezli u organizovanom kriminalu, svoju političku karijeru započinjali ratnim djelovanjem na prostoru bivše Jugoslavije, a nastavili kroz šverc cigareta i trafiking narkotika, nakon ovog posljednjeg snimka dodatno gube svaki smisao. Sa tim ljudima moraju razgovarati specijalni tužilac i sudije, a ne poslanici.

Vjerujući da je zajednički cilj da se integracioni procesi u Crnoj Gori dodatno ubrzaju te da evropska agenda dobije značajnu dinamiku, apelujem da preko ove afere ne pređete kao preko afere “Snimak” koja se prilično uzaludno ponavlja svake godine u izvještaj o progresu. U svakoj demokratskoj državi predsjednik stranke koja se finansira na ovakav način odmah bi podnio ostvaku, a svi akteri afere bili bi makar u izviđaju specijalnog tužilaštva. Podsjećam i da je i bivši premijer Hrvstake Ivo Sanader uhapšen između ostalog, zbog nelegalnog finsiranja svoje stranke.

Poštovane ekselenicije, smatrajući Vas iskrenim prijateljima Crne Gore, molim Vas da nam pomognete, prije nego što se vlast počne valjati ulicama. Ne tražimo podršku za svoje političke subjekte, nego za istinu, pravdu i zakonitost. Ako već nijeste u mogućnosti da nam pomognete, pored toga što ulažete mnogo resursa u trasformaciju naših zarobljenih institucija, onda Vas krajnje prijateljski i dobronmjerno molim, da se suzdržite od javnih pohvala za ovakvu vlast, kako bi sačuvali sopstevni kredibilitet, ali i ugled država ili organizacija koje predstavljate.

Nakon tridest godina jedne vlasti, odlazi možda i posljednja šansa da se zajednički uključimo u demokratski vagon za EU. Ne dozvolite da sva energija koja je utrošena prethodnih godina, naprosto nestane.

Snimak koji je objelodanjen, jasno govori da ovo nije zemlja poštenih izbora, a da vlast ne proizilazi iz slobodne volje građana kako je to Ustavom propisano. Ako to prećutimo, slegnemo ramenima, onda naprosto odustajemo od svih temeljnih vrijednosti zapadne demokratije, rušimo temelje na kojima počiva Evropska unija i izdajemo ideju slobode za koje su živote dali brojni građani država iz kojih dolazite.

Zato Vas molim da zajedno izgradimo državu koja će biti ponos nas građana Crne Gore, svih njenih prijatelja širom svijeta, ali i Evrope kojoj zajednički težimo. Pružite nam ruku za zajedničku budućnost.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com