Čovjek Luke Bojovića i vođa zemunskog klana: Ko je Filip Korać? - Volim Podgoricu

Čovjek Luke Bojovića i vođa zemunskog klana: Ko je Filip Korać?

Jedino hapšenje je doživio u Zvorniku, kad je zadržan zbog ispitivanja o ubistvu Čeda Đokića.

Nakon što je policija u velikoj akciji uhapsila na desetine kriminalaca iz podzemlja, a Filip Korać (desna ruka Luke Bojovića), uspio da pobjegne – glavno pitanje je ko je on zapravo i kako je sve ove godine uspio da zadrži čist dosije.

Zbog sumnje da je izvršio i učestvovao u organizaciji nekih od najtežih krivičnih djela, Srbija je protiv njega podigla crvenu Interpolovu potjernicu. Do skoro, policija nije uspjela da pronađe nijedan dokaz na osnovu kojeg bi Koraća stavila iza rešetaka.

Jedino hapšenje je doživio u Zvorniku, kad je zadržan zbog ispitivanja o ubistvu Čeda Đokića. Đokić je ubijen snajperskim hicem dok je pio kafu na svojoj terasi, a Korać je navodno dan kasnije pokušao ilegalno da pređe granicu sa Srbijom. U pritvoru je zadržan 48 sati, nakon čega je pušten bez ikakve krivične prijave.

Preuzeo zemunski klan od Bojovića

Poslije Lukinog hapšenja u Valensiji, u februaru 2012, Korać je preuzeo Beograd, Srbiju, a zatim i Crnu Goru. Kako je glavna osoba za poslove Luke Bojovića, kojem je iz osvete ubijen brat Nikola, Korać se sumnjiči da je bio aktivni učesnik mafijaških likvidacija i zbog toga je on trebalo da bude priveden u velikoj akciji policije. Međutim, uspio je da pobjegne.

U posljednjih šest godina, Korać je od naslijeđenog zemunskog klana napravio jednu od jačih kriminalnih ekipa u Srbiji, sa novim poslovima, kriminalnim kontaktima i novcem. Do danas je ostao glavni čovjek Bojovićevog klana, i označen je kao njegov najbliži prijatelj i saradnik.

Korać se u medijima dovodio u vezu sa ubistvom Davorina Baltića, člana “kavačkog klana”, ali je on poslije brojnih sukoba “kavčana” i “škaljaraca” na beogradskim ulicama na izvjesno vrijeme pobjegao u Južnu Ameriku.

Gajio je animozitet prema advokatu Dragoslavu Ognjanoviću (57) zbog njegove saradnje sa Andrijom Draškovićem (53). Zbog toga je Ognjanoviću jednom opalio šamar, u restoranu “Mali Pariz” i to pred gostima lokala. Zamjerao je Ognjanoviću njegovu nekadašnju saradnju sa Draškovićem, koga Bojovićev klan smatra krivim za Arkanovo ubistvo. Ono što je Luka odavno oprostio Ognjanoviću, Filip nikada nije, i koristio je svaku priliku da advokata javno ponizi.

Zbog toga policija od ljetos ispituje i da li je Ognjanovićevo ubistvo povezano sa raskolom u klanu između Luke i Koraća. Policija je čak došla do podataka o potpunom razdvajanju dvojice saradnika jer je Korać (dok je Bojović u zatvoru) oformio vojsku svojih ljudi.

Korać se odazvao pozivu policije i iskaz je u svojstvu građanina davao duže od sat vremena. On je odgovarao na pitanja policijskih inspektora vezana za ubistvo vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića.

Iako nije mogao da podnese Ognjanovića, ipak ga je unajmio da ga brani kada je pozvan na saslušanje zbog ubistva Saleta Mutavog.

Pojedini mediji su poslije Stankovićevog ubistva pisali da se on prethodno sukobio s Koraćem. Prema istim navodima, ubijeni je tada čak ošamario prijatelja Luke Bojovića.

Filipa Koraća, prijatelja Luke Bojovića, pojedini mediji označili su kao organizatora nereda na tribinama tokom odigravanja 156. derbija između Crvene zvezde i Partizana. Korać je, međutim, ovo negirao.

Pobjegao u Holandiju poslije sukoba klanova

Korać je iz Srbije u Holandiju pobjegao nakon eskalacije sukoba njegovog klana sa suparničkom ekipom iz Crne Gore, čiji je vođa Slobodan Šaranović, i u kojoj je na obje strane ubijeno nekoliko najistaknutijih članova, među kojima i Lukin brat, Nikola Bojović.

Žestok rat dvije ekipe, stalno ubijanje i oprez, a posebno likvidacija Bojovićevog i Koraćevog najvjernijeg prijatelja Rada Rakonjca u Beogradu u aprilu 2014. bio je povod za Koraćevo bjekstvo iz Srbije. Spekulisalo se da je on sljedeća meta ubica. Korać se zbog toga bukvalno preselio u Holandiju, tamo je širio poslove, stvorio jake kontakte i odatle upravljao klanom.

U Holandiji je poslednji put viđan u društvu Ivana Adrovca, osobe koja se dovodi u vezu sa pokušajem ubistva Milana Beka u novembru 2014, piše Telegraf.

Vođa zemunskog podzemlja svakodnevno je u Beogradu odlazio u jedan poznati suši bar na kafu, i to je bilo njegovo jedino javno pojavljivanje. Svi ostali kontakti, sastanci i dogovori odvijali su se u strogoj tajnosti. Svih ovih godina uspio je da sačuva svoju privatnost od medija, tako da nikada njegova fotografija nije objavljena u javnosti. Korać je stalno okružen članovima klana koji su zaduženi za njegovu bezbjednost.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com