EU da pošalje izaslanika, nastupio najradikalniji momenat političke krize - Volim Podgoricu

EU da pošalje izaslanika, nastupio najradikalniji momenat političke krize  

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović pozvao je Evropsku uniju da pošalje specijalnog izaslanika u Crnu Goru, jer je, kako kaže, nastupio najradikalniji momenat političke krize.

“S obzirom na to da je nastupio najradikalniji momenat političke krize, i da je kompromitacija institucija u Crnoj Gori dostigla vrhunac, pozivamo Evropsku Uniju, da slijedeći svoju praksu na primjeru Makedonije, pošalje specijalnog izaslanika u našu zemlju i da sačini Specijalni izvještaj o zarobljenosti institucija” kazao je Bogdanović.

On je dodao da “afera koja je tektonski potresla Crnu Goru, a u koju su umiješani najviši državni zvaničnici, govori ono što je već odavno poznato, a ovih dana zapravo dobija najupečatljivije svjedočanstvo: da su institucije zarobljene, da nema mjerljivih učinaka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou, te da je korupcija zahvatila sve pore društvenog života.”

“Sa tim su upoznate i relevantne evropske i međunarodne institucije, a o čemu ima jasnog traga, u izvjesnoj mjeri, i u njihovim dokumentima, a prije svega u: Izvještajima EU o napretku gdje se navode ozbiljni institucionalni problemi i zarobljenost, kao i raširenost korupcije, u rezolucijama Evropskog parlamenta gdje se iznosi zabrinutost zbog nedovoljnog broja osuđujućih presuda za organizovani kriminal i neefikasnih istraga u slučajevima pranja novca, u izvještajima Komiteta Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca gdje se snažno potencira uklanjanje prepreka za istrage itd. A sad je sve to dobilo upečatljiv dokaz. Jasno je da je zemlja potonula u najdublju krizu sa totalno srušenim kredibilitetom domaćih institucija”, saopštio je on.

Bogdanović dodaje da je u Crnoj Gori “zahvaljujući pohlepi, kleptokratskoj i autoritarnoj vladavini, i nikad u istoriji na izborima smijenjenoj vlasti, izgrađena mreža koja je zarobila institucije, zloupotrebila svaki element državnog mehanizma i suspendovala vladavinu prava, na šta ukazuje aktuelna afera koja je dramatično uzdrmala zemlju i potresla građane.”

“Time su na najdrastičniji način dovedena u pitanje osnovna prava građana, pravna sigurnost, legitimitet institucija i ugled naše države. Ukoliko se to ne otkloni, biće postavljena nepremostiva prepreka demokratskom, socijalnom, kulturnom i ekonomskom razvoju naše države”. zaključio je Bogdanović-

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com