Home / NOVOSTI / Društvo / Izabrani doktori i kod privatnika 
Foto ilustracija

Izabrani doktori i kod privatnika 

Ljekarska komora priprema projekat uvođenja privatnih izabranih ljekara u sistem javnog zdravlja, kako bi uveli standarde u sve zdravstvene ustanove i izjednačili status javnih i privatnih zdravstvenih ustanova. Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša kazao je za Dan da za početak analiziraju sve efekte uvođenja u privatni sektor 20 odsto kolega, koji su trenutno zaposleni u javnom zdravstvu kao izabrani ljekari i specijalisti porodične medicine. On je najavio planove za 2019. godinu tog etičkog tijela.

“U ovoj godini, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, započećemo postupak uvođenja standarda u rad svih javnih zdravstvenih ustanova u zemlji. Uvođenje standarda ima višestruki značaj olakšava rad ljekara, povećava nivo kvaliteta zdravstvene zaštite građana, stvara preduslove za značajnu uštedu novca i, što je najvažnije, priprema naše ustanove za proces međunarodne akreditacije. Isto ćemo uraditi i sa privatnim zdravstvenim ustanovama koje izraze interesovanje, jer je jedan od konačnih ciljeva ovog projekta i izjednačavanje statusa privatnih zdravstvenih ustanova sa javnim zdravstvom, što bi značajno uvećalo kapacitete bez ikakvih dodatnih finansijskih ulaganja”, najavio je Mugoša.

Prema njegovim ruiječim priprema za akreditaciju zdravstvenih ustanova značila bi da je Crna Gora, u poštovanju medicinskih pravila i protokola, stali uz rame najrazvijenijim evropskim zemljama kad je medicina u pitanju.

“Projekat je u potpunosti pripremljen, urađen je akcioni plan koji precizira aktivnosti i vremenski okvir za njihovo sprovođenje. Kada ga završimo prezentovaćemo ga Ministarstvu zdravlja. Obratili smo se ljekarskim komorama zemalja u kojima su zaposleni doktori medicine crnogorski državljani kako bismo napravili bazu naših ljekara u dijaspori. Siguran sam da su svi oni spremni da pomognu, kako nama ljekarima, tako i građanima naše zemlje. Posle dugo vremena oživjeli smo i časopis Ljekarske komore Crne Gore”, ističe Mugoša.

On navodi da će raditi i na projektu sveobuhvatne pravne zaštite članova Komore, iako mnoge stvari ne zavise od njih.

Mugoša je naglasio da je komplikovan proces licenciranja svih crnogorskih ljekara i stranaca koji rade u Crnoj Gori uspješno smo priveden kraju u ovoj godini, a nastavićemo da ga kontrolišemo i pratimo i u narednoj godini.

“Pokušaćemo da identifikujemo sve one koji se nelegalno bave ljekarskim pozivom i to je u kontinuitetu ozbiljan i težak zadatak. Insistiraćemo na obezbjeđivanju uslova za stručno usavršavanje svih članova Komore i pažljivo ćemo pratiti proces njihove kontinuirane medicinske edukacije, znamo da je to put ka povećanju kvaliteta zdravstvene zaštite naših građana. U tom smislu posebno nas ohrabruje i daje dodatnu motivaciju činjenica da raste povjerenje građana u rad ljekara. Pripremili smo i nekoliko značajnih projekata. Obezbijedićemo pristup svim našim članovima najsavremenijim programima za učenje u saradnji sa Svjetskom medicinskom asocijacijom. U Komori će naši članovi koji budu zainteresovani moći da završe bazične i napredne kurseve (BLS, ALS, PALS) direktne podrške životu, a Komora će postati regionalni centar za obuku kada je u pitanju retituciona medicina”, najavljuje prvi čovjek Komore.

On podsjeća da je u toku izrada faksimila koji će se koristiti zajedno sa novom licencom.

“Taj posao dodijeljen je Ljekarskoj komori. Svaka upotreba faksimila na kome se nalaze podaci koji ne odgovaraju podacima sa licence povlači odgovornost. Ovo je prvi put da stranci koriste naše privremene licence i faksimile na zakonit način i to je svakako još jedan veliki uspjeh. Sve ove poslove vezano za zakonitost rada doktora medicine Ljekarska komora radi za državu Crnu Goru, pa samim tim i za njene građane. Veoma sam zadovoljan što smo, samo sa troje zaposlenih, uspjelida komplikovan proces, u kome je bilo potrebno pregledati i provjeriti desetine hiljada dokumenata, prepisati stotinjak hiljada podataka u nekoliko javnih knjiga Komore, tehnički osmisliti i organizovati postupak izrade licendi, faksimila i članskih karata uspješno priveli kraju”, navodi Mugoša.

Mugoša kaže da imaju sve podatke o članstvu i sprovedenom postupku licenciranja, unljučujući imena svih doktora medicine u Crnoj Gori, njihova stručna zvanja, podatke o ustanovama u kojima su zaposleni

DAN

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com