PUTNICI OGORČENI: Za Podgoricu krenuli avionom, pa dan kasnije stigli autobusom - Volim Podgoricu

PUTNICI OGORČENI: Za Podgoricu krenuli avionom, pa dan kasnije stigli autobusom

Više od 100 putnika koji su “Rajanerovim” avionom prije dva dana trebalo iz Berlina da stignu na aerodrom u Podgoricu, u glavni grad su došli dan kasnije, rano juče, i to autobusima iz Zadra.

Štaviše, 150 putnika iz Podgorice koji su za njemačku prijestonicu trebalo da otputuju istim avionom u četvrtak to su uradili tek kasno sinoć, odnosno 24 sata kasnije od predviđenog.

Prema redovnom redu letjenja, “Rajanerov” avion je trebalo da sleti iz Berlina u Podgoricu u četvrtak popodne, nakon toga ukrca putnike i da se u 19 časova vrati za Njemačku.

Međutim, putnici su kazali “Vijestima” da je “Rajanerov” pilot u četvrtak popodne odlučio da let preusmjeri za Hrvatsku, odnosno da ne sleti u našu vazdušnu luku.

“U četvrtak smo čekali do 22 časa na aerodromu u Golubovcima da odletimo za Berlin. ‘Rajanerov’ avion trebalo je da poleti u 19 časova za Berlin”, kazao je jedan od ogorčenih putnika.

Dodao je da im je zatim rečeno da će avion za Berlin biti juče ujutro u 10.30 časova, da bi termin bio odložen prvo za 17 a zatim za 19 časova.

On je rekao da je odustao od puta za Berlin i da će sa još nekoliko putnika da traži da mu nadoknade novac za karte, kao i smještaj, koji su rezervisali i platili u Njemačkoj.

“Karta do Berlina je koštala 50 eura, a namjeravao sam da tamo budem od četvrtka veče do nedjelje ujutro. Smještaj sam platio 140 eura. Od puta sam odustao”, kazao je “Vijestima”.

Portparolka Aerodroma Crne Gore Milica Babić “Vijestima” je saopštila da su iz kompanije “Rajaner” u četvrtak odlučili da preusmjere let za Zadar i da putnike iskrcaju u Hrvatskoj.

“Nakon toga je ‘Rajanerov’ avion sletio na aerodrom u Golubovcima iz Zadra prazan, da bi poslije odletio za London”, kazala je Babić.

Aerodrom je u četvrtak bio cijeli dan otvoren za saobraćaj i avioni su normalno saobraćali, nakon što je dan ranije zbog sniježnih padavina vazdušna luka bila zatvorena od ranih jutarnjih časova do 19 sati.

Sa aerodroma u Zadru “Vijestima” je saopšteno da su na zahtjev osoblja “Rajaner” u četvrtak nakon slijetanja njihovog aviona iz Berlina organizovali putnicima prevoz autobusima iz toga grada do Podgorice.

“Organizovali smo tri autobusa za Podgoricu o trošku ‘Rajanera’,” kazali su iz informacione službe zadarskog aerodroma.

Od Zadra do Podgorice ima 470 kilometara.

Od irske niskotarifne aviokompanije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o razlozima za ovaku situaciju.

Prava putnika u ovim slučajevima regulisana su Zakonom o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Zakonom je regulisano da se putni prigovor prvo podnosi avioprevozniku ili u određenim slučajevima menadžmentu aerodroma.

Ako u roku od 30 dana ne odgovore putnik ima pravo da se obrati Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Putnici imaju pravo na materijalnu odštetu, koja u zavisnosti od dužine leta može da iznosi od 250 do 600 eura.

Putnici ogorčeni: Sada ne znam gdje ću stići

Putnicima koji su sinoć čekali da se ukrcaju na let za Berlin nuđeno je prve večeri da ih autobusima iz Podgorice odvezu do Zadra.

“To je bilo nakon što je jasno bilo da leta u četvrtak veče neće biti, pojedini putnici su i prihvatili da ih prevezu do tamo. Međutim, nakon što sam im kazao da neću da idem i upitao ih da li znaju da do tamo ima skoro 500 kilometara, odustali su”, kazao je “Vijestima” sagovornik.

Ovaj Podgoričanin planirao je da u njemačkoj prijestonici posjeti sina, da bude kod njega dva dana a zatim da nastavi na Island gdje se nalazi njegov drugi sin.

“Sada ne znam gdje ću stići”, kazao je pred ukrcavanje. Kako su kazali putnici, u četvrtak popodne su prošli bili pasošku kontrolu i čekirali se. Međutim i pored toga su vrćeni da čekaju na aerodromu do 22 časa.

“Obezbijedili su smještaj za putnike koji nijesu iz Podgorice. Danas smo dobijali vaučere da možemo da kupimo da pojedemo i popijemo nešto”, kazala je jedna od putnica.

Istakla je da su juče ujutro prije deset časova bili u Golubovcima, čekajući let u 10.30, ali da se neizvjesnost produžila satima.

Dok je novinar “Vijesti” bio na aerodromu, putnicima je saopšteno da je za njih poslat avion iz Badena, a nakon toga da je krenuo iz Rima.

“Nije nam jasno šta se dešava, u četvrtak smo preko aplikacije pratili avion, bio je blizu Podgorice, a onda je odjednom promijenio kurs za Zadar”, istakao je putnik.

Službenik na “Rajanerovom” punktu u Golubovcima nije mogao da objasni zbog čega se toliko dugo čeka avion.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com