Raspisana nacionalna pojternica za Kneževićem - Volim Podgoricu

Raspisana nacionalna pojternica za Kneževićem

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa Invest banke Montenegro IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura, saznaje Pobjeda iz više izvora.

Novac je sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon. Global karbon je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna.

Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. janura ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević. Ocijenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana.

Četvoro Kneževićevih saradnika krajem decembra saslušano je pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević i njima je određeno zadržavanje od 72 sata. Međutim, vijeće Višeg suda nije prihvatilo prijedlog Tužilaštva da im se odredi pritvor od 30 dana i oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Tužilaštvo u dokaznoj građi, prema saznanjima Pobjede, ima iskaz jednog od osumnjičenih koji je objasnio kako su sporni poslovi bili obavljani.

Za Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu. Raspisivanje potjernice uslijedilo je jer je policija po nalogu Tužilaštva utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

Nakon što policija utvrdi da nije u Crnoj Gori o tome će obavijestiti Specijalno tužilaštvo koje je donijelo naredbe za sprovođenje istrage protiv Kneževića i njegovih saradnika.

Sljedeći korak Tužilaštva je zahtjev Višem sudu da odobri raspisivanje međunarodne potjernice. Ako bude donešena naredba o raspisivanju potjernice o tom zahtjevu Uprava policije obavještava Ministarstvo pravde i traži njihovu saglasnost. Po dobijanju saglasnosti kancelarija Interpola raspisuje potjernicu.

Knežević je izbjegao privođenje jer se nalazi van Crne Gore. On se svakodnevo oglašava preko Instagrama, tvrdeći da je proces protiv njega politički motivisan te i da “glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izvršava naređenja predsjednika države Mila Đukanovića”. Takođe, Knežević se dva puta oglasio preko dnevnog lista Vijesti iznoseći i tvrdnju da je godinama finansirao DPS. Knežević je u drugom obraćanju Vijestima kazao i da će doći u Crnu Goru i “rado odgovoriti na svako pitanje ukoliko Specijalno tužilaštvo prestane da maltretira njegove zaposlene i povuče besmislene optužne prijedloge protiv njih, prekine nerazumno ponašanje privremene uprave u Atlas banci i ukine odluku o stečaju u IBM-u”. Ni u jednom obraćanju medijima Duško Knežević nije iznio dokaze za svoje tvrdnje. Zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura krivične prijave podnijete su protiv 174 osoba i firmi, a među osumnjičenima je i šest bivših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Privreme mjere u Atlas banku su uvedene jer Knežević nije vratio dvanaest i po miliona eura koje je banka platila kompaniji Kaspia na osnovu sudskog spora, a zbog garancije koju je dala Kneževiću. Osim toga Knežević je kreditima te banke kupovao nekretnine koje je banka uzimala u fiduciju. Međutim, krediti nijesu vraćani, a imovina nije prodavana.

Na portalu In4s sinoć je objavljen snimak na kojem predsjednik Atlas grupe Duško Knežević daje kovertu bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću. Knežević u kratkom razgovu, koji je jedva razumljiv, saopštava Stijepoviću da mu je u jednoj koverti 47.500, a u drugoj 50.000, bez navođenja imena valute.

Slavoljub Stijepović oglasio se saopštenjem u kojem navodi da je iz sadržaja razgovora jasno da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata te i da je Duško Knežević uredno uzeo svoju proviziju.

Demokrate i URA traže odgovor od SDT

Momo Koprivica i Miloš Konatar iz Demokrata i Građanskog pokreta URA pozvali su nadležne da u slučaju Duška Kneževića prekinu sa ćutanjem i selektivnom primjenom zakona.

Firmi na Kipru oduzeta licenca zbog duga klijentima

Kiparska komisija za hartije od vrijednosti (CySEC) oduzela je 15. februara 2017. godine dozvolu za rad investicionoj firmi Atlas capital financial services (ACFX) vlasništvo Duška Kneževića, jer nije klijentima vratila nekoliko miliona dolara. Kompanija je za račun klijenata trgovala na FOREX-u.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com