Home / NOVOSTI / Hronika / Vukotić uhapšen sa vođama narko-kartela

Vukotić uhapšen sa vođama narko-kartela

Srpska policija uhapsila je Nikšićanina Veselina Veska Vukotića u okviru velike akcije koja juče sprovedena protiv organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji. Kako saznajemo, Vukotić je u evidencijama bezbjednosnih službi Srbije označen kao vođa jedne od kriminalnih grupa u Novom Sadu koja je povezana sa kotorskim narko-kartelima.
Među uhapšenima u jučerašnjoj akciji srpske policije su i Nebojša Stojković Stojke, Zvonko Matović, Miljan Vuković, Zoran Hadži Jovanović, Vladimir Karan i Ljubiša Linda. Radi se o više različitih istraga, a neki od osumnjičenih će između ostalog biti ispitani i povodom ubistva beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ali i niza ubistava koja imaju veze sa sukobljenim kotorskim klanovima.

Policija je u akciji koja je trajala dva dana upala u nekoliko desetina kuća i stanova i uhapsila desetine osumnjičenih. Kako je prenio „Blic”, policija je ušla i u kuće nekih od najmoćnijih ljudi koji se povezuju s narko-klanovima, a pretresani su i njihovi objekti.
Prema saznanjima „Dana”, ​Veselin Vesko Vukotić, koji je u policijskim evidencijama označen kao jedan od najopasnijih crnogorskih mafijaša, do zaključenja ovog broja našeg lista nije osumnjičen ni za jedno novo krivično djelo. On je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Duška Boškovića u Prčanju 1997. godine. Zbog toga je crnogorska policija za njim rapisala potjernicu, ali do danas nije izručen. Vlasti u Srbiji sumnjičile su ga za ubistvo Andrije Lakonića, zvanog Laki, u klubu „Nana”. Osim toga, Vukotić je osuđen i zbog ubistva Envera Hadrijua u Briselu 1990. godine.

Taj Nikšićanin je prošle godine u Višem sudu u Novom Sadu osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog dva krivična djela, između ostalih i za falsifikovanje isprave. Sud u Briselu ga je dvije godine ranije osudio na doživotnu robiju zbog ubistva Envera Hadrija. U Briselu je osuđen zajedno sa Božidarom Spasićem Andrijom Draškovićem.
Vukotić je uhapšen početkom marta 2006. godine na aerodromu Barajas u Madridu. Lisice su mu stavljene na ruke kada je izašao iz aviona francuske avio-kompanije koji je letio na relaciji Pariz–Madrid. Tokom rutinske kontrole, kod njega su pronađena lažna dokumenta, falsifikovani hrvatski pasoš i međunarodna vozačka dozvola na ime Ludvig Bulić. Španska policija je dobila dojavu od srpskih i crnogorskih bezbjednosnih službi da će Vukotić biti na pomenutom letu. Iako je za njim postojala potjernica Crne Gore zbog ubistva Boškovića u Prčanju, vlasti u Madridu su odlučile da ga izruče Belgiji. U tamošnjem zatvoru je proveo dvije godine, a krajem decembra 2008.godine izručen je Srbiji, uprkos činjenici da ga u Crnoj Gori čeka 20 godina robije. Srbija je odbila zahtjev za izručenje, uz obrazloženje da će kaznu koja mu je izrečena pred crnogorskim sudovima služiti u Srbiji. Pola godine kasnije, iz zatvora je prebačen u bolnici u Sremskoj Kamenici, a dvije godine kasnije mu je prekinuto izdržavanje kazne jer je tražio ponavljanje postupka.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *