AVANTURA MLADENACA IZ CRNE GORE: Vozili 150 kilometara po snijegu da se vjenčaju - Volim Podgoricu

AVANTURA MLADENACA IZ CRNE GORE: Vozili 150 kilometara po snijegu da se vjenčaju

Ljubav ne treba objašnjavati. To potvrđuje i dvoje mladih koji su se vjenčali u etno-selu u mjestu Brezna u Plužinama, na sjeveru Crne Gore, do koga su stigli sa juga zemlje, uprkos snijegu na kolovozu i smetovima na lokalnom putu koji ih je odveo do mjesta gdje su rekli sudbonosno “da”.

O tome kakvo je bilo stanje na putevima, dovoljno govori podatak da svatovi s primorja nijesu mogli svojim automobilima da stignu do etno-sela “Montenegro”, nego su ih posljednja četiri kilometra do cilja prevezli ljubazni domaćini svojim džipovima.

Ovo nije “svadba ko svadba” iz Đoletove pjesme, ovo je svadba za priču – mladoženja iz Bara Aldin Pačariz (24), mlada iz Pive Jovana Despotović (23), multietnički svatovi, njih tridesetak, među kojima i dvoje Rusa. Vremenske (ne)prilike – snijeg i mraz, poledica na drumovima, teško prohodan seoski put, nisu uticali na odluku mladoženje.

”Slušao sam vremensku prognozu, znao sam da ima snijega, da uslovi nisu poželjni, ali nisam želio da odustanem. Ništa me nije moglo spriječiti da se danas vjenčam” – kazao je, za “Novosti”, u telefonskom razgovoru Aldin.

Rijetkost je da mladi s Primorja i u ljetnjim mjesecima odluče da se vjenčaju na sjeveru zemlje, a da to urade zimi, to je, čini se, nezabilježeno.

”Kad sam prije skoro četiri godine upoznao moju sadašnju suprugu Jovanu, proveli smo nekoliko dana u etno-selu “Montenegro”. Dolazak u ovaj bajkoviti ambijent, potpuno drugačiji od svakog drugog, sa ljubaznim domaćinima i uz opuštenost kakva rijetko može da se doživi, sjajan je doživljaj. Tada sam rekao – tu ću se i vjenčati. Što sam rekao, nisam porekao” – kaže mladoženja.

Terenci prevozili svatove

Za vlasnike etno-sela “Montenegro”, braću Milonju i Radonju Blagojevića, ovaj dan, kako kažu, ostaje za pamćenje. U njihovom etno-selu je i do sada obavljeno nekoliko vjenčanja, ali pod snežnim pokrivačem iznad 40 centimetara, zaista nije nijedno. Ne bi oni zamjerili da su zbog snijega mladenci odložili vjenčanje…

Međutim, kad su mladenci potvrdili da dolaze, Blagojevići su, poznajući ćudi Pive u zimskom periodu, pozvali rođaka Baćiku, da terenskim vozilima sačeka svatove i doveze ih od magistrale do sela.

Gdje ima volje, ima i načina.

Matičar Mladen Golubović iz Plužina vjenčanje van opštinske zgrade po ovakvim uslovima dosad nije doživio.

”Mlada zbilja vrijedi. Brak je duplo čvršći jer su vremenski uslovi ekstremni. Ovaj brak mora biti jači od drugih” – kazao je matičar Golubović.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com