“Dao sam 200.000 dolara, a Stijepović molio za eure” - Volim Podgoricu

“Dao sam 200.000 dolara, a Stijepović molio za eure”

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević kazao je da je bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću poslao 200 hiljada dolara za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista (DPS), ali da mu je on tražio da ih konvertuje u eure kako bi ih mogao podijeliti aktivistima. Knežević tvrdi da je Stijepoviću novac poslat po dogovoru sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

Objavljen je snimak na kojem se vidi kako Knežević u svojoj kući daje Stijepoviću koverat i govori da je tu 97.500 (eura) i da je uzeto 2,5% za mijenjanje.

Stijepović tvrdi da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata i da je Knežević uredno uzeo svoju proviziju.

“Nije istina da se radilo samo o konverziji 100.000 dolara. Po dogovoru sa Milom Đukanovićem, poslao sam Stijepoviću 200 hiljada dolara preko vozača, pa ih je on vratio poslije dva dana tvrdeći da ne može dolare da iskoristi za rad na terenu u kampanji. Molio me je da ih konvertujem u eure da bi mogao da ih podijeli svojim aktivistima”, kazao je Knežević “Vijestima”.

On tvrdi da je nakon toga dao novac iz dva puta – u svojoj kući 97.500 eura, “a ostatak do 200.000 dolara takođe zamijenjenih u eure je odnio vozač kasnije u kabinet Stijepovića u sjedištu Glavnog grada”.

Knežević je izjavio da mu nije jasno zašto “njegov školski drug Migo ne govori istinu”.

“Neka kaže koliko sam donirao novca za DPS, Glavni grad i predao njemu lično za vrijeme njegovog mandata gradonačelnika Podgorice. Neka kaže i šta sam mu rekao pred njegov put sa Đukanovićem u Latinsku Ameriku u decembru. Upozorio sam ga da ću, ukoliko budu namjeravali da mi sruše sistem, brutalno reagovati i da povedu računa jer specijalni državni tužilac bez ikakvog osnova maltretira moje ljude i mene. Ako Migo neće da objavi detalje, onda ću morati ja. Bio je suviše siguran u tom momentu, nije bio uplašen kao kada su uhapšeni moji vozači i kada se afera desila. Valjda mu je nova pozicija u kabinetu Đukanovića davala snagu”, rekao je Knežević.

Duško Knežević

Knežević je nedavno izjavio da je Stijepoviću dao novac za kampanju uoči izbora u Podgorici, kao i da je jedan od većih donatora DPS-a u proteklih 25 godina. Tvrdi da je sve radio “u dogovoru sa Đukanovićem”, a da lider DPS-a najbolje zna da li su prikazali ili nijesu te donacije.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za pronevjeru 1,9 miliona eura, a nezvanično ga označavaju šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura. Izdat je nalog za njegovo hapšenje, SDT je tražio i raspisivanje potjernice dok su mediji objavili da je raspisana međunarodna potjernica za Kneževićem. On je najprije negirao da je radio protivzakonito, ali da mu je navodno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prijetio i da pokušava na silu da ga dovede u vezu sa Demokratskim frontom i predmetom “državni udar”.

Kazao je i da hajku na njega “predvodi Đukanović sa bliskim kriminalnim klanovima, jer žele da mu otmu vrijednu imovinu i unosne poslove i da oni stoje iza naloga za hapšenje”.

Katnić ne odgovara

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je pokrenut izviđaj zbog snimka na kome se vidi kako Stijepović uzima novac od Kneževića. Katnić nije odgovorio ni da li je Stijepović saslušan i da li će to tražiti, a “Vijesti” su ostale bez odgovora i na pitanje da li će tužilac utvrditi porijeklo i namjenu novca.

Član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević pozvao je poslanika DPS-a Miodraga Vukovića da kaže šta je pričao sa Kneževićem krajem decembra u Skupštini Crne Gore. Knežević tvrdi da je vidio Vukovića i Kneževića kako razgovaraju u skupštinskom holu, u vrijeme dok je poslanik DF-a u zgradi parlamenta pokušavao da izbjegne hapšenje zbog odbijanja da svjedoči.

“Lično sam vidio Duška Kneževića i Miška Vukovića u hodniku kako su izašli iz kancelarija. Miško Vuković je bio blijed kao krpa, a sa njega se slivao znoj kao da je pokosio sve pivske livade. Pozivam Vukovića da kaže o čemu je razgovarao sa Kneževićem i što mu je on rekao tog dana, a postoje i kamere u holu Skupštine. Pozivam i vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da krene u akciju hapšenja Đukanovića, Stijepovića, Katnića i NATO tajkuna Kneževića”, kazao je on.

Vuković ćuti, DPS vjeruje u pravosuđe

Vuković juče nije odgovarao na pozive i poruke novinara “Vijesti”.

Da se u skupštini sastao sa Vukovićem “Vijestima” je potvrdio i Duško Knežević, navodeći da mu je tada poručio da čelnici DPS-a treba da prestanu sa napadima na njega. On tvrdi da je sa Vukovućem razgovarao u decembru nakon što je Stijepović odbio da ga sasluša.

“Istog tog dana sam se sreo u parlamentu sa funkcionerom DPS-a i upozorio ga da prenese poruku političkom vrhu da prestanu sa napadima na mene. Pošto je Miodrag Vuković bivši dekan Pravnog fakulteta Univerziteta ‘Mediteran’ ostavljam njemu da iznese sadržaj našeg razgovora”, kazao je Knežević “Vijestima”.

Ne odgovara na to šta se pričalo u skupštinskim hodnicima: VukovićSavo Prelević

Iz DPS-a su kazali kako vjeruju da će u “slučaju Atlas” institucije sistema obaviti svoj posao na nezavisan, profesionalan i nepristrasan način. Iz Službe za odnose sa javnošću DPS-a poručili su da ne žele da se bilo koji njihov stav tumači kao pritisak na pravosudne organe. O koverti ni riječ.

“Uočavamo veliko nerazumijevanje koje Knežević pokazuje kada demonstrira otvoreno očekivanje da ga bliskost, prijateljstvo ili poznanstvo sa ljudima na vlasti može amnestirati odgovornosti pred pravosudnim sistemom Crne Gore. DPS izražava zadovoljstvo što ovakvi slučajevi, kojih nije bilo malo, pokazuju da nema povlašćenih ili izuzetih. Kneževića podsjećamo da je jedina relevantna odbrana od optužbi za kriminal, ona koju će dati pred nadležnim organima. Sve ostalo su potezi očajnika, za koga pred sudom zakona, kao i za sve druge, važi pravilo da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno”, navode u DPS-u.

Najava nastavka sa drugim akterima

Odgovarajući na pitanje kada će detaljnije govoriti o drugim temama koje su bile predmet njegovog razgovora sa Katnićem, poput ugovora sa A2A, afere “Telekom” i vile koja se gradi pod Goricom, Knežević je kazao da mu je sada namjera da se apsolvira lažna optužnica protiv njegovih vozača za pranje novca.

“Sada sam fokusiran na pritisak Katnića na mene da lažno svjedočim protiv DF-a i učestvujem u montiranju državnog udara. Moj cilj je da sada demontiram Katnića i kriminalni klan u kojem se on nalazi”, kazao je on dok je na svom Instagram nalogu objavio da slijedi “nastavak sa drugim akterima”.

Početkom oktobra 2017. godine, Kneževićev vozač Vlatko Baja Rašović rekao je policiji da Stijepoviću pripada blizu 100.000 dolara, koje je sa još petoricom zaposlenih u Atlas grupi konvertovao u eure prošlog oktobra. On je to kazao inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su ga saslušavali u svojstvu građanina. Iz Specijalnog državnog tužilaštva prethodno su negirali da je bilo ko od osumnjičenih pominjao Stijepovića kod njih na saslušanju, a Knežević je tada rekao da je novac njegov i da ima dokaze o porijeklu.

Izvori “Vijesti” tvrde da je Rašović inspektorima rekao da je 12. oktobra 2016. godine, po nalogu Kneževića i još jedne osobe iz Atlas banke, otišao kod Stijepovića u zgradu Glavnog grada po novac. Prema zakonu, taj njegov iskaz policiji ne može se koristiti kao dokaz u postupku koji je zbog pranja novca Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv Rašovića i njegovih kolega.

Izvori “Vijesti” tvrde da on pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević nije ponovio sve što je rekao u policiji, a Stijepovića nije pomenuo ni na saslušanju pred sudijom za istragu podgoričkog Višeg suda.

Lideri Demokratskog fronta nakon toga saopštili su da je Stijepović uoči parlamentarnih izbora 2016. godine u Atlas banci zamijenio 100.000 dolara, koji su kasnije korišćeni za kampanju DPS-a. Tada su saopštili i da je Katnić namjerno prećutao tu informaciju, ali su iz Tužilaštva to demantovali istog dana, a Stijepović saopštio da je to “očigledna laž”. Knežević je tada rekao da se nada da nije posrijedi politička igra ili obračun interesnih grupa preko njegovih leđa.

Stijepović se sad sjetio konverzije novca

Stijepović je u oktobru 2017. godine tvrdio da su neistiniti navodi da je uoči parlamentarnih izbora u Atlas banci zamijenio 100 hiljada dolara koje su kasnije iskorištene za kampanju Demokratske partije socijalista.

“To je jedna apsolutna i očigledna neistina. Nadležni državni organ je jasno saopštio svoj nedvosmislen stav. Ja bih povodom tog vašeg pitanja pitao sve nas kako da se svi mi zaštitimo od tih kleveta i neistina, neprovjerenih, bez ikakavih dokaza, čak ni elementarno provjerenih da bi se nekome nanijela šteta”, kazao je tada Stijepović.

Slavoljub StijepovićLuka Zeković

Stijepović je nakon što je objavljen snimak na kom se vidi da mu Knežević predaje koverat u kome se, prema njegovim tvrdnjama nalazi novac za DPS, kazao da se radi “o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata”.

DF predaje krivičnu prijavu Stankoviću

Član predsjedništva DF-a Andrija Mandić kazao je da će sjutra predati krivičnu prijavu protiv Kneževića, Stijepovića, Đukanovića i Katnića.

“Katnić je ključna figura u prikrivanju ovoga zločina a sve sa najmerom da se ta bruka i sramota funkcionera DPS-a podmetne DF-u. Zbog tog novca i slučnih prljavih radnji pokrenuta je optužnica za pranje novca, da su neki ljudi iz Fronta ležali u zatvoru, a na drugoj strani onaj koji ih je slao u zatvor prikrivao je ove kriminalce koji su se bavili najtežim krivičnim dijelima. Tražićemo od VDT-a da primjeni ovlaštenja koja mu stoje na raspolaganju iako nemamo mnogo nade da će on to uraditi, jer znate kako je u ovako korumpiranim režimima – svi jedni druge ucjenjuju i imaju svoje snimke”, kazao je Mandić.

Opozicija poziva EU da istraži zloupotrebe

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović tražio je da zvaničnici Evropske unije (EU) pošalju specijalnog izaslanika u Crnu Goru i da sačini specijalni izvještaj o zarobljenosti institucija. On je podsjetio da se slično desilo u Makedoniji.

“Afera koja je tektonski potresla Crnu Goru, a u koju su umiješani najviši državni zvaničnici, govori da su institucije zarobljene, da nema mjerljivih učinaka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou, te da je korupcija zahvatila sve pore društvenog života. Sa tim su upoznate i relevantne evropske i međunarodne institucije”, kazao je on.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pozvao je ambasadore članica EU i evropske poslanike da reaguju povodom Kneževićevih navoda, upozoravajući da će Crna Gora postati privatna država ukoliko se “pređe preko antologijskog skandala”.

“Ako već nijeste u mogućnosti da nam pomognete, pored toga što ulažete mnogo resursa u trasformaciju naših zarobljenih institucija, onda vas molim da se suzdržite od javnih pohvala za takvu vlast kako bi sačuvali kredibilitet“, navodi se u pismu Abazovića.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) pozvali su državne organe, prije svih Tužilaštvo i Agenciju za sprečavanje korupcije, da istraže sumnje o nelegalnom finansiranju DPS-a uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Napade na portal “Vijesti” ispituje i Uprava policije

Portal “Vijesti” je i juče bio na udaru snažnih hakerskih napada koji sa prekidima traju od četvrtka. Jedinica za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Upravi policije pokrenula je radnje povodom napada na portal “Vijesti”. Iz Uprave kompanije “Vijesti” kazali su da će sa nadležnima rado podijeliti dokumentaciju i kompletne izvještaje o napadima koje dostavlja njihov međunarodni razvojni tim iz Praga.

Na meti hakerskih napada bio je tekst u kojem predsjednik Atlas grupe optužuje Đukanovića da stoji iza naloga za njegovo hapšenje i pokušava da mu otme imovinu i poslove. Izvještaji češke firme “Sourcefabric”, koja se brine o portalu “Vijesti”, govore da se radi o DDoS napadima, a da su države iz kojih su identifikovani napadi Kina, Indija, Tajland, Rusija, uz veliku mogućnost da su to simulirane lažne lokacije. Medijska asocijacija jugoistočne Evrope (MAJE) pozvala je nadležne organe u Crnoj Gori da hitno istraže pokušaj gašenja portala “Vijesti” kroz hakerski DDoS napad.

(Vijesti)

2 komentara

  1. Keep up the good piece of work, I read few content on this internet site and I believe that your weblog is rattling interesting and has got sets of great info .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com