Kuljača ranije izašao iz zatvora: Nije platio, ali se dobro vladao - Volim Podgoricu

Kuljača ranije izašao iz zatvora: Nije platio, ali se dobro vladao

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača proveo je u spuškom zatvoru pola godine manje od predviđene kazne jer je podgorički Viši sud prihvatio njegovu molbu za uslovni otpust, piše Dan.

Shodno tom rješenju, Kuljača je sredinom avgusta prošle godine izašao iz zatvora.

Viši sud je prihvatio Kuljačinu molbu jer je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. Zbog malverzacija u aferi „Zavala”, u kojoj je sa još desetak osoba oštetio opštinsku kasu za 820 hiljada eura, on je najprije osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud preinačio tu kaznu na dvije i po godine.

Kako se navodi u rješenju Višeg suda, imajući u vidu da se Kuljača dobro vladao tokom izdržavanja kazne, sud je prihvatio sve činjenice koje su njegovi pravni zastupnici iznijeli u molbi da mu se odobri uslovni otpust. Međutim, sud nije cijenio činjenicu da se radi o javnom funkcioneru koji novac stečen kriminalnim aktivnostima nije vratio državi.

U rješenju se navodi da će sud opozvati uslovni otpust ako osuđeni dok je na uslovnom otpustu učini jedno ili više krivičnih djela za koja je izrečena kazna zatvora preko jedne godine, a uslovni otpust može biti opozvan i ako uslovno otpušteni učini jedno ili više krivičnih djela za koja mu je izrečena kazna zatvora do jedne godine.

U izvještaju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija koji je dostavljen sudu navodi se da Kuljača ranije nije osuđivan, da je u pritvoru bio od 24.12.2010. godine do 28.6.2011. godine i da se sam javio na izdržavanje kazne. Navodi se i da je prema ustanovi i službenicima pokazao poštovanje u cilju pozitivne stimulacije zatvorenika i da je zbog svega toga premješten je u poluotvoreno odjeljenje sa radnim rasporedom u zatvorskoj kantini.

U tom izvještaju piše da je osuđeni Kuljača uvijek odgovorno izvršavao radne zadatke i da je pomagao i drugim zatvorenicima, te da nije imao disciplinskih prekršaja, niti je pokazao sklonost ka konfliktnim situacijama.

“Komunikativan je, neposredan, spreman za saradnju i psihosocijalno otvoren. Negativno doživljava zatvor i osjeća nelagodnost sagledavajući sebe kao zatvorenika i počinioca krivičnog djela u poznim godinama, a po izdržanoj kazni ima planove da se posveti funkcionisanju u krugu porodičnog sistema, s obzirom da se njegova porodica bavi ugostiteljstvom”,  piše u izvještaju koji je iz ZIKS-a proslijeđen sudu.

U obrazloženju odluke o prihvatanju uslovnog otpusta navodi se da je sud razmotrio cjelokupne spise predmeta i zaključio da su ispunjeni uslovi za odlučivanje, pa je, shodno članu 122 Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, donio ovakvu odluku bez održavanja ročišta.

(Dan)

1 komentar

  1. Jeli ovo moguce? Nije vratio novac drzavi? Ukrades milion evra, i odes par mjeseci do zatvora, pa te puste debelo prije roka. Da ima Crnogoraca ovakvi nesrecnici ne bi vise mogli da zive u Crnoj Gori od bruke. Narod bi ih pljuvao po ulicama, niko ne bi htio da se druzi sa njihovim fameljama, bili bi izopsteni kao izdajnici Crne Gore i lopovi! Sta je poenta, ako mu se ne oduzme imovina, ako mu se ne blokiraju racuni i vrate pare drzavi Crnoj Gori koje je ukrao? Sta je poenta? Da ukradu po milion dva, pa onda par mjeseci odleze u specijalno uredjenoj celiji? E nece moci , nece moci tako! Neces mirno spavati!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com