Sutra je Sveti Vasilije Veliki: Ako uradite ovo na veliki praznik, tjeraće vas maler cijele godine! - Volim Podgoricu

Sutra je Sveti Vasilije Veliki: Ako uradite ovo na veliki praznik, tjeraće vas maler cijele godine!

U svim hramovima  služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog kog crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine.

Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grijehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog grijeha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, “Hristos na sebe primio ljudsko tijelo i podnio bol za grijeh određen”.

Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini.Živeo je u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje – 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska djela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) – na praznik Sveta tri jerarha.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Vjeruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cijele godine tejrati baksuz, dok se u nekim krajevima vjeruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se vjerovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mjesi se obredni hleb ili vasilica.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obilježeni crvenim slovom kao zapovjedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

2 komentara

  1. Hi this is a fantastic article. I’m going to e-mail this to my buddies. I stumbled on this while exploring on google I’ll be sure to come back. thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com