U Crnoj Gori u mraku ostalo 70.000 građana: Snijeg, kiša i vjetar pokidali provodnike - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori u mraku ostalo 70.000 građana: Snijeg, kiša i vjetar pokidali provodnike

Građani Bara, Ulcinja i Sutomora, oko 70.000 ljudi, proveli su duže od 27 sati u januaru bez električne energije. Ni dužeg mraka, sati koji se pretvoriše u dane bez struje, ni neubedljivijeg objašnjenja o uzroku nestanka struje. “Snijeg koji je bio pomiješan sa kišom uhvatio se na provodnike, vjetar je bio jak i došlo je do kidanja provodnika na dalekovodu Podgorica 2 – Virpazar”.

Kako su objasnili u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, “usled nevremena” građani Bara, Sutomora i Ulcinja nisu imali struju od četvrtka u podne do petka posle podne, a neki i do kasno u noć (do 23 časa). U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) tvrde da dalekovode redovno servisiraju, u skladu sa pravilnicima – dva puta godišnje.

Za sanaciju dalekovoda Bar – Budva, kako tvrde u CGES, trebaće više vremena jer ima nekoliko polomljenih stubova. Zašto su stubovi polomljeni, iz CGES nisu dali objašnjenje.

Građani su u mraku bili oko 27 sata Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

– Da li treba da se strahuje od malo snijega, nešto kiše i od toga koliku jačinu vjetra mogu izdržati stubovi? Kolika je tvrdoća materijala stubova na dalekovodima u kontinentalnim zemljama koje imaju oštre zime, gdje se ledeni dani broje u mjesecima, visina sniježnog pokrivača u metrima? Ili je maksimalno opterećenje materijala naših dalekovoda minimalno, ili “klecaju” pred istekom roka – pitaju se građani.

Petnaestorica radnika dalekovodne ekipe iz Nikšića i Podgorice su po niskim temperaturama, po snegu i vjetru, preko nepristupačnog terena iznijeli opremu i alat na teren i satima otklanjali kvarove na dalekovodima. Na taj način, CGES je stvorio uslove da Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) obezbedi napajanje električnom energijom potrošača Bara, Sutomora i Ulcinja.

Cena struje u Crnoj Gori nije niska, naprotiv! Kad bi se zaista vodilo računa o zaštiti potrošača koji su se u hladnim zimskim mesecima oko 30 sati smrzavali, bili onemogućeni da celi radni dan obavljaju poslove, neki čak bili ugroženi jer aparati sa kiseonikom nisu mogli da rade, sem izvinjenja od pi-ara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, čelnici preduzeća razmišljali bi o obeštećenju potrošača.

Foto: Čitalac /vijesti.me

NADOMJESTITI ŠTETU

Prava Crna Gora pozvala je vlast da svim građanima i preduzetnicima, kroz umanjene račune za struju za januar refundira štetu koju su pretrpjeli nakon prekida u napajanju strujom.

– Bio je potpuno onemogućen stabilan rad i normalno funkcionisanje grada, običnih građana, kao i privrednih i preduzetničkih objekata na područjima ovih lokalnih samouprava – saopšteno je iz barskog odbora Prave Crne Gore.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com