Zgradu za ambasadu u Zagrebu kupuju za 400.000 eura - Volim Podgoricu

Zgradu za ambasadu u Zagrebu kupuju za 400.000 eura

Vlada namjerava da za potrebe ambasada Crne Gore u regionu kupi nekretnine u cilju uštede, a prva će biti ona u hrvatskoj prijestonici – Zagrebu. Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 400.000 eura za kupovinu nekretnine za potrebe Ambasade u Zagrebu.

„Imajući u vidu godišnje troškove za rentiranje prostora, ne samo Ambasade u Zagrebu već i drugih diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore, Ministarstvo vanjskih poslova nastoji da, shodno finansijskim mogućnostima, u narednom periodu pristupi rješavanju pitanja trajnog smještaja jednog broja DKP-a, počevši najprije od zemalja u okruženju,“ pojasnili su „Vijestima“ iz Ministarstva na čijem je čelu Srđan Darmanović.

U skladu sa tim planom i vodeći se pristupom racionalizacije troškova, iz Ministarstva ističu da će biti donijeta konačna odluka o kupovini nekretnine za smještaj Ambasade u Zagrebu.

Inače, trenutni mjesečni zakup prostora u kojem je smještena ambasada u Zagrebu iznosi 3.000 eura.

To znači da bi se kupovina zgrade isplatila Crnoj Gori već za desetak godina.

Na mjestu ambasadora u Hrvatskoj nalazi se bivši ministar odbrane Boro Vučinić.

Crna Gora ima ambasade u svim zemaljama u regionu. Na čelu ambasade u Srbiji je Branislav Mićunović, Bosni i Hercegovini Milan Lakić, Sloveniji Vujica Lazović, Albaniji Dušan Mrdović, na Kosovu Ferhat Dinoša, a uskoro bi trebalo da bude popunjeno mjesto ambasadora u Makedoniji nakon što je krajem prošle godine istekao mandat Predragu Mitroviću.

Inače, iz Ministarstva ističu da su već u vlasništvu Crne Gore poslovne prostorije ambasada u Beogradu, Ljubljani i Vašingtonu, kao i zgrada Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji u Briselu. U zgradi Misije pri EU smještena je ujedno i ambasada nadležna za zemlje Beneluksa – Belgiju, Holandiju i Luksemburg.

Međutim, Vlada je na pretposljednjoj sjednici prošle godine – 20. decembra – donijela odluku da se u Holandiji otvori ambasada.

Takođe, na istoj sjednici je donijeta odluka da otvori i ambasada u Danskoj.

Posljednja otvorena ambasada je ona u Španiji 2017. godine.

Crna Gora je u međuvremenu otvorila više konzulata širom svijeta.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com