I DALJE U NEZAVIDNOM POLOŽAJU: Pomorci godišnje unesu 12 odsto državnog budžeta - Volim Podgoricu

I DALJE U NEZAVIDNOM POLOŽAJU: Pomorci godišnje unesu 12 odsto državnog budžeta

Crnogorski pomorci su i dalje u prilično nezavidnom položaju, ocijenjeno je iz upravnog odbora Unije pomoraca. Predstavnici Unije upozorili su da povratak na “bijelu listu” neće trajati ne budu li se eliminisali sistemski uzroci problema u pomorstvu. Istakli su da pomorci godišnje u zemlju donesu 12 odsto državnog budžeta.

“Naš osnovni problem je što je ovaj vitalni resurs predugo zanemarivan i prepušten interesnim lobijima. Epilog je da se više nije pominjao interes pomoraca i države, nego se sve gledalo kroz prizmu interesa onih koji su prigrabili moć odlučivanja o pomorstvu, pa su i domaće propise donosili s tim u skladu”, kazali su Pobjedi iz UO Unije pomoraca.

Smatraju da zato nije bilo iznenađenje kad su svojevremeno ,,zbog nečasnih radnji grupa i pojedinaca, pomorci završili na crnoj listi zemalja za čije pomorstvo EU smatra da je ispod zadovoljavajućeg standarda”.

“Što je bila sramota u odnosu na viševjekovnu tradiciju i kvalitet naših pomoraca”, istakli su predstavnici Unije pomoraca, koji smatraju da je “trenutni povratak na bijelu listu” dijelom njihova zasluga.

Ali se, poručuju, ne smijemo zavaravati, ovo stanje neće trajati ne budu li se eliminisali sistemski uzroci problema, a tu država, odnosno nadležno ministarstvo, mora imati glavnu riječ.

Predstavnici Unije pomoraca naglasili su da je najbolji pokazatelj vitalnog značaja pomorstva za crnogorsku ekonomiju što šest hiljada pomoraca, koliko se procjenjuje da plovi na stranim i četiri domaća prekookeanska broda, godišnje u zemlju pošalju novca u iznosu od 12 odsto cjelokupnog državnog budžeta.

“Da pojasnimo, radi se o jednom odstu populacije, ili oko 2,4 odsto radno aktivnog stanovništva”, istakli su iz Unije.

Taj rezultat je, kažu, postignut na međunarodnom tržištu pomorske radne snage isključivo znanjem, trudom i radom domaćih pomoraca, u uslovima izuzetne konkurencije i krize u svjetskom pomorstvu.

“Strani poslodavci traže naše pomorce. Da li je moguća bolja potvrda o našem kvalitetu i znanju od ove”, pitali su i naveli da od osnivanja imaju redovnu i dobru komunikaciju sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, kao i da su u posljednje dvije godine na njihov poziv učestvovali u izradi nekoliko propisa, sa ciljem usklađivanja sa minimalnim međunarodnim zahtjevima. U Ministarstvu smatraju da su sastanci sa pomorcima prilika da se sumiraju zaključci i obaveze koje će se sprovoditi u narednom periodu. Sad ostaje da se taj dobar početak i međusobno povjerenje konkretizuje i donese pravi rezultat.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com