Home / ŽIVOT + / Duhovnost / KRSTOVDAN – Dan novog početka, radosti i zahvalnosti

KRSTOVDAN – Dan novog početka, radosti i zahvalnosti

Postoje mnogi običaji koji se poštuju za Krstovdan, ali ono što je obavezno je da se pomolite Bogu i da dan provedete u postu

Veliki hrišćanski praznik Krstovdan kojeg obilježavamo 18. januara. Zimski Krstovdan spada u nepokretne praznike i slavi se dan prije Bogojavljenja.

Ljudi ovaj veliki praznik slave i poštuju kao drugu slavu. Taj dan će vjernici da odu u crkvu, zapale svijeću, prekrste se i očitaju “Oče naš”. Post je obavezan i rigorozan. Ko može, taj dan posti samo na hlebu i vodi!

U pravoslavnim hramovima na Krstovdan se osvećuje voda, ali i na Bogojavljenje. Krstovdanska sveta voda pije se sa poštovanjem i sa molitvom. Daje se djeci sa vjerom da liječi i štiti.

Majke će na ovaj dan, sa molitvom u srcu, djeci da naprave znak krsta na čelu od osvećenog ulja, a krstovdansku vodu će čuvati i djecu umivati tokom cijele godine – po potrebi.

Krstovdan je da kad treba da se opustite i pripremite za Bogojavljenje. Vrijeme je da prestanete da obraćate pažnju na trivijalne misli i govorkanja.Otac Tadej je to lepo rekao:

“Treba da se opustiš. Ne uzimaj previše na sebe brige ovog svijeta, već čuvaj svoj mir i živi sa Bogom. Neka ide kako ide.”

Check Also

DANAS JE VINO GRATIS! Kafedžije na Sv. Trifuna ne naplaćuju vino da bi im godina bila BERIĆETNA

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *