Tužilaštvo tražilo kontrolu Ćukovića i Pejovića - Volim Podgoricu

Tužilaštvo tražilo kontrolu Ćukovića i Pejovića  

Osnovni sud u Cetinju odbio je zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva u tom gradu da se u istrazi o nestanku 2.900 predmeta iz Narodnog muzeja na Cetinju obave pretresi stanova bivših direktora te ustanove Petra Ćukovića i Pavla Pejovića.

Pejović je u izjavi za Dan potvrdio da je saslušavan u istrazi o nestanku predmeta u Muzeju, ali je kazao da je to “smiješna priča”.

“Pomisao da bi se ti predmeti mogli naći u mom stanu je obična glupost. Saslušavan sam jednom u tužilaštvu. To je smiješno. Ispravljanje “krive Drine”. Država sad traži žrtveno jagnje za nešto što se desilo toliko godina ranije. Nikada nisam imao čak ni pomisao da počinim neku kriminalnu radnju”, kazao je Pejović.

Tužilaštvo je u obrazloženju svog zahtjeva navelo da postoji mogućnost da bi se neki od nestalih predmeta možda mogli naći u stambenim objektima bivših direktora Narodnog muzeja. Sudija za istragu Osnovnog suda u Cetinju odbacio je taj zahtjev kao neosnovan. Tu odluku podržao je i sud, a tužilaštvo nema pravo žalbe.

Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju je u zahtjevu za pretres stanova Ćukovića i Pejovića ocijenilo da oni kao direktori Narodnog muzeja nijesu preduzeli radnje koje su bili dužni da preduzmu, te da je to dovelo do nekompletne dokumentacije u muzeju i nestanka 2.900 predmeta.

Dan piše da je Tužilaštvo ocijenilo da postoji osnov sumnje da bi se u radnjama dvojice bivših direktora Narodnog muzeja u Cetinju mogla steći bitna obilježja bića krivičnog djela nesavjestan rad u službi.  Iz tog razloga su tražili i pretresanje njihovih stanova, smatrajući da bi se u njima možda mogao naći dio nestalih dragocjenosti.

Sud je ocijenio da ovo obrazloženje nije dovoljno. U odluci kojom je odbijen ovaj zahtjev navedeno je da u spisima predmeta nije navedeno da su Ćuković i Pejović otuđili sporne predmete. Takođe, sud smatra da nijesu dati jasni razlozi iz kojih bi proistekla sumnja da su oni počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi. Sudije su ukazale i da u spisima tužilaštva nije navedeno kada su dvojica bivših direktora muzeja mogli počiniti krivično djelo, zbog čega sud nije bio u mogućnosti da razmatra ni eventualnu zastarjelost.

Tužilaštvo je istražne radnje u ovom predmetu pokrenulo po krivičnoj prijavi muzejskog tehničara Aleksandra Berkuljana, koji tvrdi da je iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju tokom nekoliko posljednjih decenija nestalo više od 2.900 predmeta.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com