Home / NOVOSTI / PRONAĐENO 13 MRTVIH BEBA U ZAMRZIVAČU: Horor u kraljevačkoj bolnici!

PRONAĐENO 13 MRTVIH BEBA U ZAMRZIVAČU: Horor u kraljevačkoj bolnici!

U zamrzivaču kraljevačke bolnice pronadjeno je 13 mrtvih beba!

Od 13 tijela beba, koje su stajale u zamrzivaču Opšte bolnice u Kraljevu, njih devet je rođeno mrtvo, jedno je pronađeno na deponiji, a preostala tri su bebe iz pobačaja, kaže dr Zoran Mrvić, vd direktor Opšte bolnice u Kraljevu.

“Upravo ove bebe iz pobačaja posebna su kategorija. One se donose na svijet namjerno izazvanim porođajem, često imaju svega 100 do 200 grama, i koliko god zvučalo surovo, medicinski se ne smatraju bebama, već patohistološkim materijalom”, objašnjava dr Mrvić.

“Patohistološki materijal se ne sahranjuje. Po zakonu, on se spaljuje kao patoanatomski otpad. Od 13 tijela beba, tri su pripadala ovoj kategoriji”, napominje dr Mrvić.

Jedna beba nađena je mrtva na deponiji i taj slučaj je, dodaje on, ispitan i riješen, a preostalih devet beba rođene su mrtve ili su umrle ubrzo nakon porođaja. Međutim, zbog izmjena zakona i usklađivanja ovih izmjena sa odlukama i pravilnicima, tijela dugo nisu mogla da budu sahranjena.

“Tek novim Zakonom, ova tijela od 2016. mogu da se sahranjuju. Međutim, kako je taj zakon trebalo dalje uskladiti sa odlukama kojima se precizira način sahranjivanja, pitanje tijela ovih beba nije bilo moguće ranije riješiti – objašnjava dr Mrvić.

On dodaje da se pompa u javnosti digla zarad senzacije, a da zakonski nema nikakvih propusta.

dijaspora.news/Telegraf/Foto: Shutterstock

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com