Na dan Svetog Jovana Krstitelja obraz se čuva više nego ikad: Svaki domaćin mora da zna i poštuje ovu tajnu! - Volim Podgoricu

Na dan Svetog Jovana Krstitelja obraz se čuva više nego ikad: Svaki domaćin mora da zna i poštuje ovu tajnu!

Jovandan je treća po veličini slava kod pravoslavaca i nalazi se odmah ispod Aranđelovdana i Nikoljdana.

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 20. januara proslavljaju jednog od najvećih i najznačajnijih svetaca – Svetog Jovana Krstitelja.

Ovog sveca slavi veliki broj ljudi, kao svetitelja poznatog po čistoti, moralu i Božjoj odluci da baš on obavi čin krštenja Isusa Hrista.

Na ovaj veliki dan svaki vjernik mora da bude svjestan jedne velike tajne na koju nas Sveti Jovan sve priziva. To je tajna pokajanja, preobražaja, preumljenja, stavljanja čitavog svog života u”nedra Spasova”, da bi nas dalje On vodio, ne dozvoljavajući nam da idemo našim ludim putevima ljudskim.

Sveti Jovan je govorio:

“Treba da hodimo ka Bogu, da naš put bude bogousmjeren, Bogom vođen, uzvodeći nas ka Tvorcu, koji nas smjerno, a ne nasilno, priziva: Pokajte se, jer se približilo Carstvonebesko, i ne propustite ogromnu šansu koja vam je data.

Kao prorok, Preteča i Krstitelj Gospodnji, Sveti Jovan smatra se gromoglasnom trubom koja poziva na preobražaj cjelokupnog ljudskog bića, svojim životom pokazuje da je ovaj svijet ništa, da mnoge maske koje sakrivaju našu Nebesku otadžbinu padaju pred istinskim životom i pred dolaskom istinitog lika čovečjeg u licu Isusa Hrista.”

U tom istinskom liku svi se mi ogledamo i pronalazimo svoje mane i slabosti, mjesta koja treba da popravimo da bismo se saobrazili liku koji nije za ovaj svijet već za neprolazne vjekove.

Dostigavši onaj lik, kakvim nas Bog hoće, kakvim Bog želi da izgledamo, Sveti Jovan ima slobodu i smjelost da poziva na pokajanje, preumljenje i potpuni preobražaj ljudskog bića.

Sveti Jovan je pokazao kakav čovjek treba da bude, gdje treba da budu njegova htjenja i kakav treba da bude njegov odnos prema Bogu i bližnjem.

Sveti Jovan zato kaže: Ti treba da rasteš a ja da se umanjujem – ja sam o Tebi propovijedao, a sada kada si došao, ja se sklanjam u stranu kao onaj prijatelj ženikov, koji stoji na svadbi i raduje se glasu ženikovu, puštajući ipak da on bude u središtu događaja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com