VEČERAS SE NEBO OTVARA I BOG ISPUNJAVA ŽELJE! Neudate djevojke MORAJU OVO da urade da bi NAŠLE MUŽA - Volim Podgoricu

VEČERAS SE NEBO OTVARA I BOG ISPUNJAVA ŽELJE! Neudate djevojke MORAJU OVO da urade da bi NAŠLE MUŽA

Danas se obilježava veliki hrišćanski praznik Krstovdan, i ujedno prvi dan posle Božića kada se ponovo posti. Krstovdan je nekada je podrazumijevao veliki broj rituala i običaja, ali je danas većina njih pomjerena na Bogojavljenje. Međutim, najvažnija stvar dešava se upravo noćas!

Prema običajima, ćim sunce zađe, uoči praznika, hrišćani počinju da se pozdravljaju sa „Bog se javi!”, a odgovoraju sa „Vaistinu se javi!”, a naročito je bitno ostati budan do ponoći!

Naime, naši stari vjeruju da je noć između 18. i 19. januara vrijeme kada se nebo otvara i „Bog se javlja”. Prema vjerovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju vjetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju ljeti. Prema vjerovanju, u tom trenutku sve vode svijeta prestaju da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje!

Bogojavljenje se širom Srbije obilježava i tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski, odnosno Časni krst.

Veliki broj vjerovanja!
Osim ovog, prema mišljenju mnogih najljepšeg običaja za Bogojavljenje, ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih vjerovanja još iz davnina. Vjeruje se da će neudate djevojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Vjerovalo se i da vrijeme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cijele godine. Ako sjutra bude jak mraz ili pada snijeg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cijele godine će biti dosta padavina i poplava.

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se vjeruje da je ljekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda. Nju vjernici nose kućama i njome krope svoje domove i čuvaju je kao lijek tokom cijele godine.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com