Albanija zainteresovana za otvaranje brodske linije Virpazar-Skadar - Volim Podgoricu

Albanija zainteresovana za otvaranje brodske linije Virpazar-Skadar

Albanija je zainteresovana za uspostavljanje brodske linije od Virpazara do Skadra i dubljenje korita rijeke Bojane u cilju valorizacije Skadarskog jezera, kazao je danas albanski predsjednik Iljir Meta koji je boravio u Baru.

Tema razgovora je bila saradnja Bara i albanskih gradova, prevashodno u oblasti turizma koju će unaprijediti otvaranje još jednog graničnog prelaza između Crne Gore i Albanije-graničnog prelaza Ckla-Zoganje.

Prema Metinim riječima, o brodskoj liniji u Albaniji se razgovaralo na državnom nivou.

“Da bismo strateški zajedno upravljali zajedničkim bogatstvima koje imamo, i more i jezero, otvaramo nove granične prelaze, konkretno Ckla-Zoganje. Zainteresovani smo da unapređujemo naše kapacitete za turiste otvaranjem plovnih linija Virpazar- Skadar. Takođe, na državnom nivou smo razgovarali o dubljenju korita rijeke Bojane kako bi i ona bila plovna”, kazao je Meta.

On je naglasio da turisti iz Albanije rado dolaze u Budvu, pa im treba predstaviti i potencijale barske rivijere koja ima i morsku i jezersku obalu.

Potpredsjednica opštine Bar Tanja Spičanović podsjetila je da su Crna Gora i Albanija prijateljske zemlje čiji model saradnje i međusobnog uvažavanja može da posluži za primjer ostalim zemljama regiona.

“Otvaranje graničnog prelaza Ckla-Zoganje još više će povezati ljude u graničnom pojasu, Ostrosa i Krajine sa Albanijom. Opština Bar je budžetom za 2019. godinu predvidjela sredstva za projektnu dokumentaciju”, kazala je Spičanović.

Meta je u Baru posjetio katedralu Svetog Petra Apostola, a zatim i Barsku nadbiskupiju gdje je razgovarao sa nadbiskupom monsinjorom Rokom Đonlešajem i sveštenicima.

(Jedro.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com