MARKOVIĆ: Sjutra počinje isplata depozita - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ: Sjutra počinje isplata depozita

Deponenti Invest Banke Montenegro u stečaju od sjutra će svoj garantovani depozit moći da podignu u tri banke – Societe Generale banke, Hipotekarne i NLB banke, saopštio je direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Kako je kazao, država je u slučaju stečaja IBM banke pokazala svoju snagu i spremnost da zaštiti svoje građane.

Kontroverzni biznismen Duško Knežević u čijem je vlasništvu bila IBM banka još je nedostupan crnogorskom pravosuđu.

Isplata garantovanih depozita deponentima Invest Banke Montenegro u stečaju počinje sjutra poslije 10 sati, saopštio je Marković. Kako je kazao, iz Fonda je saopšteno da će biti isplaćeno nešto više od 22 i po miliona eura. Isplata garantovanih depozita će se obaviti preko Societe generale banke, Hipotekarne i NLB banke.

“Ono što je napomenuti važno je da deponenti dolaze s ličnim ispravama i na šalteru, nakon identifikacije, mogu svoj garantovani depozit podići u kešu ili ostaviti u toj banci, ili prenijeti u drugoj banci”.

Kada su posrijedi pravna lica, kaže Marković, oni imaju mogućnost jedino žiralno da prenesu novac.

O radu Fonda za zaštitu depozita ne govori se mnogo, jer ovaj Fond djeluje samo u situacijama kada je novac koji su građani čuvali u određenoj banci, ugrožen. Ipak, Fond je ovog puta pokazao svoju efikasnost i svrsishodnost, a građani koji su svoj novac čuvali u IBM banci, zahvaljujući Fondu, neće ostati bez istog.

“Ovim smo, što smo pripremili, na ovako brz i efikasan način pokazali koliko smo spremni da u određenom momentu intervenišemo, ukoliko je poljuljano”.

Marković je pohvalio i odgovorne crnogorske banke koje su preuzele obavezu isplaćivanja garantovanih depozita.

“Mi smo sa bankama završili kompletno skeniranje situacije, ovo je dosta stresna situacija, radi se prvi put u Crnoj Gori. Mislim da su banke pokazale ozbiljnost i poslovnost u ovom prethodnom periodu, da su na najbolji način pristupili organizaciji svojih isplatnih mjesta”.

Podsjetimo, savjet Centralne banke odlučio je početkom januara da oduzme dozvolu za rad Invest banci Montenegro i pokrene stečaj , dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija u vrijednosti 22 miliona eura. Te dvije banke u vlasništvu su odbjeglog kontroverznog biznismena Duška Kneževića, koji je trenutno nedostupan crnogorskom pravosuđu, a kome je određen pritvor mjesec dana, zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama.

I Interpol Podgorica je po naredbi Višeg suda poslao zahtjev evropskoj centrali Interpola u Lionu za raspisivanje međunarodne potjernice za odbjeglim Kneževićem, poručio je SDT Milivoje Katnić u petak.

 

 

Cdm

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com