Home / ŽIVOT + / Alternativa / 40 ŽIVOTNIH LEKCIJA RUSA KOJI JE ŽIVIO 104 GODINE: O sreći, zdravlju i dugovječnosti, ovo svako mora da pročita!

40 ŽIVOTNIH LEKCIJA RUSA KOJI JE ŽIVIO 104 GODINE: O sreći, zdravlju i dugovječnosti, ovo svako mora da pročita!

Pre 20 godina, mladi novinar Miroslav Dočinec je radio u rasadniku kupina. Tada ga je njegov dobar drug Tolja upoznao sa svojim djedom Andrejem koji je tada imao preko osamdeset godina. 

Miroslav je dosta vremena proveo u razgovoru sa Andrejem koji mu je tada govorio o ruskoj prirodi, životu, ali i o tome kako mu niko ne vjeruju koliko godina ima, jer je izgledao dosta mlađe za svoje godine.

Takođe, Andrej mu je otkrio da se tokom život pomalo bavio i pisanjem, ali nije pronašao nijednu izdavačku kuću koja bi objavila taj rukopis.

Ova priča je ostavila veliki utisak na mladog Miroslava, međutim život je učinio svoje i Tolja i on su krenuli različitim putevima. 

Dvadesetak godina kasnije Miroslav je na pijaci prepoznao poznato lice – njegovog prijatelja Tolju. Dok su se prisjećali starih dana, Miroslav je iz priče saznao da je djeda Andrej preminuo prethodne godine i to u 104. godini života. 

Tolja je pričao da je deda bio aktivan do poslednjeg dana i da je za sobom ostavio gomilu bilješki.

Miroslav je zamolio da pogleda bilješke, dobio ih je i počeo da ih čita. To je bilo mnoštvo zapažanja o prirodi, onome što je čuo i vidio tokom života, izreke, molitve, poneki stih, ali i ono što mu najviše zapalo za oko – male korisne tajne o životu, savjeti kako živjeti holistički i doživjeti duboku starost. 

Miroslav Dočinec je sakupio ove životne mudrosti i spojio ih u knjigu, a mi vam prenosimo njegove najbolje zapovijesti:

foto: Shutterstock

1. Naučite da sve “vidite živo” i uživate u svemu – travi, drveću, pticama, životinjama, zemlji, nebu. Gledajte ih ljubazno i sa punim srcem i oni će vam uzvratiti. To je znanje koje nećete pronaći u knjigama.

2. Odvojte neko vrijeme da stojite bosi na zemlji. Dajte svoje tijelo zemlji kako ga ona ne sama ne bi pozvala.

3. Ugrabite svaku priliku da budete pored vode. Oslobodićete se umora i pročistiti misli.

4. Pijite čistu vodu kad od je moguće, ne čekajte da ožednite. To je najbolji lijek. Tamo gdje me sudbina nije vodila, prvo sam tražio izvor. Ne pijte slatke i slane (mineralne) vode iz boca. Prva će izjesti jetru, druga će vezati krve sudove.

5. Povrće treba da se nađe na vašem stolu svaki dan. Najbolje povrće je ono koje je ugrijalo sunce. Na prvom mjestu cvekla, nema bolje hrane na zemlji. Zatim pasulj, bundeva, bobice, šargarepa, paradajz, paprike, spanać, zelena salata, jabuke, grožđe, šljive.

6. Ako želite možete da jedete meso. Ali rijetko. Nikako ne jedite svinjetinu, ona šalje na drugi svijet.

7. Kobasice, prženi krompir, keks, slatkiši i hrana u konzervama su loša hrana. Moja hrana su žitarice, pasulj i zeleniš. Predatori jedu meso, oni su lijenji, jedva se kreću. Konji koji jedu žitarice aktivni su cio dan. Skakavac se hrani travom i skače i leti cio dan.

8. Kako bih jeo manje, pijem mnogo vode i jedem kompot, jedem prostu hranu i svježe povrće. Od četvrtka uveče do petka uveče ne jedem ništa, samo pijem vodu.

9. Post je najveća milost. Ništa me ne jača i ne podmađuje kao post. Kosti postaju lakše, poput ptice, srce postaje veselo. Posle svakog velikog posta ja sam nekoliko godina mlađi.

10. Sunce izlazi i zalazi za vas. Rad prestaje nakon zalaska sunca. kada se naviknete na ovo tijelo i um će vam postati jači. Mozak će se bolje odmoriti i razbistriti za san. Tako rade kaluđeri i vojnici i zato imaju snagu da služe.

11. Treba da odspavate pola sata u toku dana kako bi se osvježila krv u vašoj glavi. Nemojte da spavate odmah nakon jela, tada se salo mast taloži u krvnim sudovima.

12. Manje sjedite, ali spavajte dovoljno.

13. Pokušajte više da boravite na otvorenom prostoru. Naučite da živite u hladnoj prostoriji. Dovoljno je da vam stopala i ruke budu zagrejani, ali glava hladna. Tijelo stari i propada od toplote.

14. Ojačavajte tijelo biljkama. Pomiješajte šaku ljekovitih biljaka i bobica i prelijte proključalom vodom i to pijte cio dan. Na zimu uvidjećete prave prednosti ovoga.

15. Ne zaboravite orašaste plodove. Orasi izgledaju poput našeg mozga, oni su i moćni za mozak.

16. Sa ljudima budite ljubazni i pažljivi. Od svakog od njih, makar površno, možete da naučite nešto. Od ljudi ne stvarajte ni prijatelje ni neprijatelje tako vam nikada neće stvarati probleme.

17. Ono što vam je suđeno dobićete kad tad, samo treba da strpljivo čekate. Ne opterećujte dušu time.

18. Ne vjerujte u predrasude, astrologe i proricanje sudbine. Neka vam tijelo i srce budu čisti.

19. Kada se osjećate loše, treba da šetate mnogo. Preko polja, kroz šume, pored rijeke. Voda će odnijeti vašu tugu. Bitno je da zapamtite: najbolji lijek za tijelo i dušu su: post, molitva fizički rad.

20. Krećite se više. Na kamenu koji se kotrlja ne raste mahovina. Nesreće nas drže nepokretnim. Ne bježite od njih ne dozvolite im da dominiraju nad vama. Nikada se ne plašite da naučite i uradite nešto novo.

21. Nikada nisam bio na odmoru niti sam se izležavao nedeljom. Moj odmor je promjena zanimanja. Nervi se odmaraju kada ruke rade.

22. Ne pitajte malo. Pitajte mnogo.

23. Ne varajte ljude zbog koristi, pokušajte sami da budete korisni. Loza koja ne rađa brzo se suši.

24. Ne podsmijevajte se i ne rugajte se, budi druželjubivi.

25. Ne prejedajte se! Gladna zvijer je pametnija i brža nego sit čovjek. Sa šakom urmi i čašom vina rimski legionari su pješačili 20 km sa punom opremom, pokorili protivnike i vratili se, sve u jednom danu. Kada su došli pohlepni i korumpirani plemići rimska imperija je propala.

26. Nakon večere, šetam oko vrta još pola sata.

27. Ne pijte ništa uz jelo. Ne pijte ništa ni prije ni posle obroka.

28. Kako vam dijete ne bi bilo bolešljivo posvetite ga prirodi. Od ranog djetinjstva učite ga da hoda boso, ako izgori na suncu to je dobro. Mali ujed mrava ili ose nije loš, opekotina od koprive, kupanje u hladnoj vodi, ubod na trn sve će to ojačati njihovo tijelo, ali i duh.

29. Kada sječete povrće nožem, ono djelimično gubi svoju moć. Zato je bolje kuvati ga i jesti cijelog. Crni luk je dvostruko korisniji kada se zdrobi rukom nego kada se siječe nožem.

30. Ne treba da pijete čaj iz prodavnice. Najbolje je sakupiti lišće ili lično sušiti voće, pa od toga spremati čaj, koji je dosta ljekovitiji. Između ostalog, domaći čaj izbacuje so i višak vode iz organizma, olakšava bolove i zapaljenja u zglobovima.

foto: Shutterstock

31. Ne pretjerujte sa kafom, zaslađenim pićima, pivom, čak ni čajem, jer mogu da naštete srcu.

32. Ako ste umorni, slabi, malaksali, jednostavno se odmorite i pazite šta jedete. Tokom dana jedite jednu vrstu hrane, tokom sledećeg dana drugu vrstu hrane i to sprovodite dvije nedelje.

33. Za dugovječnost, jednom nedjeljno svaka dva sata pojedite jednu jabuku i jedan orašasti plod. Ukupno treba da pojedete 8 jabuka i 8 orašastih plodova. Podmladićete i sistem za varenje.

34. Ako osjećate da se prebrzo umarate, jedite dvije-tri šargarepe dnevno.

35. Hrana mora da bude svježa. Kuvajte onoliko koliko ćete pojesti, izbjegavajte podgrevanje i duže stajanje.

36. Da izbjegnete prehladu, nikad se ne tuširajte vrućom ili toplom vodom, već prohladnom. Takođe, jedite bijeli luk i orašaste plodove svakog dana, šetajte bosi i spavajte dosta.

37. Pronađite vremena da boravite u tišini, samoći, za iskren razgovor sa samim sobom.

38. Emocije su važne za zdravlje. Neka ti srce kaže šta je dobro, a šta loše, ne tračevi okoline.

39. Ne obraćaj pažnju na to šta drugi govore o tebi. Budi sam svoj sudija.

40. Ne takmiči se ni sa kim. Siromašan nije onaj ko nema mnogo, već onaj ko ne cijeni ono što ima.

Ne stidite se:

– svojih roditelja

– svoje djece

– svog posla ako je pošten

– svog karaktera

– svog tijela

– sebe

7 prednosti:

1. Umjerena ishrana

2. Konstantan, ali umjeren fizički rad, navika da mnogo šetate

3. Čista voda i čist vazduh

4. Sunce

5. Samokontrola, uzdržanost

6. Odmor

7. Vjera

7 osnovnih stvari koje treba da naučite:

1. Pronađite radost u životu. Radost u svakom minutu koji vam je dat.

2. Donosite radost drugima.

3. Opraštajte. Uvijek. Svima, ali i sebi.

4. Pokajte se. Oslobodite se grijeha i grešaka.

5. Smijte se. Dušom i tijelom.

6. Dišite. Slobodno, duboko i uživajte u tome.

7. Spavajte. Dovoljno i sa uživanjem.

7 dragocenih jela, ne samo da su odlična hrana već i lijek:

1. Cvekla

2. Krastavci i luk

3. Kiselo mlijeko

4. Riba

5. Kaša (pšenična, kukuruzna, heljdina, od pasulja)

6. Jabuke

7. Bobičasto voće i orasi

7 dragocjenih pića:

1. Voda sa izvora

2. Zeleni čaj

3. Sok od grožđa, vino

4. Čaj od lišča, grančica i cvjetova bobica

5. Kvas

6. Kompot od krušaka

7. Rasol

(stil.kurir)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com