PANIKA! POSTOJE SNIMCI: Ostružu trulo meso i šalju ga u prodaju! - Volim Podgoricu

PANIKA! POSTOJE SNIMCI: Ostružu trulo meso i šalju ga u prodaju!

 

Tajno napravljeni snimci na kojima se vidi kako se veoma bolesne krave krijumčare u jednu poljsku klanicu i prodaju uz malu ili nikakvu veterinarsku inspekciju izazvali su paniku povodom standarda u državi koja je jedan od najvećih izvoznika mesa u Evropskoj uniji.

Na tajnim snimcima u klanici u centralnom poljskom regionu Mazovija vide se krave toliko bolesne da ih praktično iznose sa kamiona i vuku do mesare.

Klanje bolesnih krava se, sudeći po snimku, dešava tokom noći bez nadzora veterinara, što predstavlja žestoko kršenje standarda, navodi britanski „Gardijan“. Na snimku se takođe vidi kako zaposleni u klanici uklanjaju sve dokaze koji ukazuju da su krave bile bolesne. Eksperti koji su pogledali snimak kazali su da to pokreće mogućnost značajnih rizika po zdravlje, i pozvali su poljsku vladu da odmah djeluje i obavijesti sve ostale evropske države. Kris Eliot, profesor bezbjednosti hrane na Univerzitetu u Belfastu i osnivač Instituta za globalnu bezbjednost hrane, koji je predvodio nezavisnu vladinu istragu nakon skandala sa konjskim mesom 2013. u Britaniji, kazao je za „Gardijan“ da ukoliko ima dokaza da je sve ovo meso ili dio njega napustilo Poljsku, onda postoji potencijal za aktiviranje evropske bezbjednosne uzbune, a morale bi biti uključene mnoge regulatorne agencije, a vjerovatno i policijske snage širom Evrope.

Prema zvaničnim podacima, Poljska je tokom 2017. izvezla junetine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Novinari „Supervizjera”, poljskog istraživačkog televizijskog programa koji se emituje na kanalu TVN24, infiltrirali su se u poljsku klanicu krajem prošle godine. Novinar Patrik Ščepaniak je u klanici radio tajno skoro tri nedjelje. On je kazao da bi zaposleni meso, umjesto da ga daju na veterinarsku provjeru, prosto obilježili kao bezbjedno za ljudsku konzumaciju.

„Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo, i da ga uljepšam. Vjerujte mi bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga uljepšam tako što bih nožem ostrugao trule djelove“, kazao je Ščepaniak za „Gardijan”.

Tokom tri noći dežurstva u klanici, novinar je izbrojao ukupno 28 krava toliko bolesnih da nijesu mogle da stoje.

Veterinar bi se pojavio narednog jutra i potpisao sertifikate, a da prethodno nije pregledao meso.

Kada meso jednom dobije sertifikat da je bezbjedno za ljudsku konzumaciju, ono ne prolazi provjere prije nego što ga pošalju snabdjevačima ili potrošačima, uključujući i one u drugim državama. Oko 80 odsto junetine koja se proizvede u Poljskoj namijenjeno je za izvoz. Ovo nije prva poljska klanica koja je optužena za obradu mesa bolesnih krava. U decembru, vlasnik klanice u centralnoj Poljskoj osuđen je na zatvorsku kaznu zbog toga što je sprovodio sličnu djelatnost. Tužioci takođe sprovode istragu o jednoj klanici na istoku Poljske, podsjeća britanski list.

Počelo suđenje za prodaju konjskog mesa umjesto teletine

U Francuskoj je prošle nedjelje počelo suđenje dvojici bivših menadžera kompanije Spangero i dvojici holandskih trgovaca mesom optuženima da su prodavali jeftino konjsko meso predstavljajući ga kao skupu teletinu u gotovim jelima i hamburgerima prodavanim širom Evrope.

Skandal je počeo kada su irske vlasti početkom 2013. otkrile konjsko meso u zamrznutim hamburgerima na kojima je pisalo „čista teletina“. Istraga je proširena kada je britanska kompanija za smrznutu hranu “Findus” pronašla konjsko meso u lazanjama koje se proizvode u Luksemburgu.

Istragom je utvrđeno da je konjsko meso korišteno u 4,5 miliona gotovih obroka koje su prodavani u više od 12 evropskih država. Takođe je otkriveno da su u kompaniji Spangero znali da kupuju smrznuto konjsko meso i da oznake mijenjaju prilikom pakovanja.

Ovaj skandal je skrenuo pažnju na obilježavanje hrane u složenom lancu snabdijevanja širom EU, i narušio je povjerenje Evropljana u hranu i izazvao pritisak na vlade da objasne propuste u kontroli kvaliteta.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com