Kako da se zaštitimo od alergije na hladnoću? - Volim Podgoricu

Kako da se zaštitimo od alergije na hladnoću?

Mnogima zima nije omiljeno godišnje doba i hladno vrijeme im ne prija, ali ima i onih koji su alergični na hladnoću. Zašto naša koža tada burno reaguje, koji simptomi nas upozoravaju da odemo kod alergologa i kako da ih spriječimo?

Alergije na polen, vunu, prašinu, ljekove, hranu su svima znane alergije.

Ona o kojoj se manje zna jeste alergija na hladnoću. Javlja se kada koža dođe u kontakt sa hladnim vazduhom,vjetrom, snijegom,vodom ili predmetom. Potrebno je svega nekoliko minuta da koža burno reaguje.

„Ne javljaju se pacijenti često, zato što nije tako česta alergija. Kaže se da negdje oko pet do šest odsto svih alergija. Nekada pacijneti ne znaju da je to alergija na hladnoću, dok ne dođu kod ljekara“, kaže doktor Milena Turubatović.

Alergolog iz KBC „Bežanijska kosa“ Marina Stojanović navodi da dolazi do oslobađanja nekih medijatora koji dovode do koprivnjače.

Kako onda da znamo da smo alergični baš na hladnoću? Simptomi brzo nastanu, ali često i brzo nestanu.

„Prvo se promjene primijete na otvorenim dijelovima tijela – šakama, na licu u vidu otoka sa svrabom. Može crvenilo i da se javi nekoliko minuta posle i može da traje sat do dva“, navodi doktorka Turubatović.

Marina Stojanović ukazuje da se testovi rade tako što se pacijentu stavljaju kockice leda na kožu. „Ako se posle petnaest minuta javi osip riječ je o alergiji na hladnoću“, dodaje Stojanovićeva.

Čak i kada su reakcije na hladnoću blage, potražite pomoć ljekara. On će vas posavjetovati šta da izbjegavate i koju terapiju da uzimate.

Ljekari savjetuju lagani prelaz na hladniju temperaturu, zaštitu izloženih dijelova tijela nošenjem kapa, rukavica, mazanje kremama koje će smanjiti tegobe i uzimanje ljekova koji stabilizuju ćelije.

Ukoliko mučite muku sa ovom alergijom narednih dana izbjegavajte tuširanje vrelom vodom, a kožu dodatno njegujte. Kada ste sve to uradili, spremni ste da se suočite sa minusom.

RTS

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com