MUP TRAŽI IZMJENU IZBORNOG ZAKONA: Malo je 72 sata za aktivnosti u vezi biračkog spiska - Volim Podgoricu

MUP TRAŽI IZMJENU IZBORNOG ZAKONA: Malo je 72 sata za aktivnosti u vezi biračkog spiska

Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva da se izmijeni član 20 Zakona o biračkom spisku, tako što će se rok od 72 sata, ostavljen tom ministarstvu za pripremanje, štampanje i ovjeru izvoda iz biračkog spiska i dostavljanje Državnoj izbornoj komisiji, produžiti na pet dana, prenosi Pobjeda.

MUP je dao svoje preporuke koje se odnose na zakone o biračkom spisku, kao i izboru odbornika i poslanika.

“Smatramo da je rok od 72 sata prekratak za sve aktivnosti koje MUP treba da preduzme, a koje su propisane članom 20 Zakona, i predlažemo produženje na pet dana, kako bi se na kvalitetniji i efikasniji način ispunile propisne obaveze, kako Ministarstva unutrašnjih poslova, tako i Državne izborne komisije”, obrazloženo je iz Ministarstva Odboru.

MUP je predložio i dopunu člana 28 Zakona o biračkom spisku, koja se odnosi na obavezu tog ministarstva da Državnoj izbomoj komisiji, na njen zahtjev, u roku od 72 sata od prijema zahtjeva dostavi birački spisak na odgovarajućem elektronskom mediju.

“Predloženom dopunom jasno će se precizirati obaveze kada je u pitanju dostavljanje biračkog spiska na odgovarajućem elektronskom mediju i stvoriti uslovi da DIK ima kompletniji uvid u birački spisak”, navodi se u obrazloženju MUP-a.

Ministarstvo je preporučilo i izmjenu člana 17 stav 2 Zakona o biračkom spisku jer, kako ističu, smatraju da treba precizirati šta se podrazumijeva pod promjenom biračkog mjesta, odnosno ono što je dovelo do toga da birač glasa na drugom biračkom mjestu, a ne i promjene koje nemaju uticaja na promjene biračkog mjesta na kojem birač glasa.

Ministarstvo je predložilo Odboru izmjenu člana 68a Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu koji predviđa da Ministarstvo nadležno za biračke spiskove i potrebe elektronske identifikacije birača, izrađuje elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska za svako biračko mjesto na odgovarajućem elektronskom mediju u roku od 72 sata od kada je doneseno rješenje o zaključenju biračkog spiska.

Član 80 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđa da birač saopštava biračkom odboru svoje ime i prezime, a identitet dokazuje biometrijskom ličnom kartom ili pasošem. MUP predlaže da se briše riječ “biometrijska”, radi usklađivanja izbornog zakona sa legislativom koja reguliše oblast lične karte, s obzirom na to da Zakon o ličnoj karti i podzakonski akti za njegovu implementaciju ne poznaju termin biometrijska lična karta, već samo lična karta.

Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva tražio je preporuke i od Ministarstva pravde, ali ta institucija nije imala sugestije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com