DETALJI OPERACIJE POZNATE VODITELJKE: Ruka joj bila otkinuta iznad lakta, a ljekari joj vadili i VENE IZ NOGU - Volim Podgoricu

DETALJI OPERACIJE POZNATE VODITELJKE: Ruka joj bila otkinuta iznad lakta, a ljekari joj vadili i VENE IZ NOGU

Voditeljka “Jutarnjeg programa” na “Pinku” Dea Đurđević nakon višečasovne operacije koja je juče obavljena nalazi se u šok sobi, gde nikome nije dozvoljen ulazak. Ljekari su danas obavili kontrolni pregled i ustanovili da je za sada sve u najboljem redu.

FOTO: P. DEDIJER / RAS SRBIJA
– Oporavak teško povrijeđene voditeljke Dee Đurđević, koja je na Vojnomedicinskoj akademiji juče uspješno operisana, usko je povezan sa oporavkom pokidanih živaca amputirane ruke – kaže ekskluzivno za “Blic” doktor Čedomir Vučetić, mikrohirurg i načelnik Odjeljenja za koštano-zglobne infekcije u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS, koji je zajedno sa timom ljekara uspešno operisao teško povrijeđenu voditeljku.
– Sama povreda je izuzetno teška i po mehanizmu i načinu povređivanja. Ovo je tip povrede koji pravi velika oštećenja i dovodi u pitanje da li je uopšte moguće da se sačuva ekstremitet. U ovom slučaju konkretno, to je čupanje i gnječenje. To čupanje znači da je zona povrede, koja je kod posjekotine u milimetrima, ovdje u desetinama santimetra, praktično cio ekstremitet – kaže prof. Vučetić
Drugi problem ili teškoća, objašnjava prof. Vučetić, je to što je veliki segment amputiran, cijela nadlatkica.

– S obzirom da se radi o amputaciji i tako visokom segmentu, bilo je jako bitno da se u vrlo kratkom vremenskom periodu (optimalno osam sati) uspostavi cirkulacija. Dobra okolnost je da se to desilo blizu bolnice pa je prevezena u eminentnu ustanovu u jako kratkom vremenskom periodu – kaže ovaj začetnik mikrohirurgije.

Na jednom kompleksnom i vrlo zahtjevnom slučaju okupili su se stručnjaci najvišeg ranga, što je značilo i izvjesnu sigurnost za pacijentkinju, a i izvjesno olakšanje za sve učesnike u takvom jednom poduhvatu. U operacionoj sali su bili anesteziolozi, ortopedi, plastični i vaskularni hirurzi, mikrohirurzi, svi na istom zadatku.

FOTO: INSTAGRAM

– Pacijentkinja je bila u devet sati ujutru u sali, a mi smo oko 14 časova završili, tako je operacija trajala nekih pet sati – rekao je prof. Vučetić.

Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i rekonstrukcije koja je urađena. Recimo, kod oštro presječenih povreda, gde je ravan rez, to je vrlo zahvalno da se uradi i pun oporavak se dosta lakše postiže.

– Razlika između jedne takve povrede i ove je u tome što je ovde zona povrede vrlo široka i pokidani su živci i krvi sudovi. Te krvne sudove smo nadoknadili kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku. Naravno, ona treba da prebrodi ove ključne periode da cirkulacija u ruci ostane stabilna, kakva i jeste za sada, treba da prođe jedno tri dana da se definitivno stabilizuje cirkulacija, posle ostaje da rekonstrukcija prođe bez infekcije, bez značajnije nekroze i odumiranja oštećenog tkiva. Nakon toga slijedi oporavak koji će trajati više mjeseci, pa i duže. Pitanje je u kojoj mjeri može da se postigne pun oporavak, s obzirom na tip povrede – objasnio je profesor Čedomir Vučetić.

(Bčlic/A. Janković)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com