“Djevojko, sviđaš mi se. Pravićemo društvo jedno drugome”: Ove riječi je Dušan izgovorio prije 70 godina i još drži to obećanje (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

“Djevojko, sviđaš mi se. Pravićemo društvo jedno drugome”: Ove riječi je Dušan izgovorio prije 70 godina i još drži to obećanje (FOTO/VIDEO)

Najstariji bračni par u regionu, Dušan ( 89 ) i Kostadinka ( 92 ) Loškoski iz sela Orovnik blizu Ohrida, Makedonija proslavili su 70 godina braka u ljubavi i slozi. To je, izjavili su za brojne makedonske medije, glavni recept za dugovječni brak.

Sa svojim najbližima, trojicom sinova, šestoro unuka i 12 praunuka, uzbuđeni, ali i zaljubljeni kao prvog dana kada su se upoznali, u seoskom Domu kulture obilježili su 70 godina zajedničkog života.

Proslavi godišnjice njihovog braka predhodnio je dio običaja karakterističnih za pravo vjenčanje, sa svadbenim dekoracijama, naduvanim balonom sa brojkom 70 i obaveznim pečenim prasetom sa crvenom jabukom u ustima.

– Živimo skladno, u slozi i ljubavi. Nikada se nismo svađali, niti sam ikada pomislio da dignem ruku na nju, da je udarim, rekao je djeda Dušan za skopsku televiziju Sitel.

Printskrin: Youtube/TV Sitel

Kada su se uzeli, bili su veoma mladi. Dušan je imao 19, a Kostadinka 21 godinu.

– Iako je bila niska, bila je izuzetno lijepa. Ličila mi je na kiticu cvijeća, rekao je djeda Dušan za portal publicitet.mk.

Njegovoj budućoj nevjesti u to vrijeme ni na kraj pameti nije padalo da se iz njenog sela Misleševo kod Struge uda čak u „daleki“ Orovnik. Ipak, „sudbina“ ih je spojila na svadbi bliskog rođaka. Dušan je već bio zreo za ženidbu, a njegovu stasitost prvi je uočio brat Kostadinke, koji mu je prišao i bez oklijevanja rekao: „Bićeš moj zet“, očima mu pokazujući svoju sestru Kostadinku.

Dušan je potom u kuću Kostadinke poslao provodadžije, a nedugo potom su se upoznali i prvi put progovorili.

– Djevojko, sviđaš mi se. U životu ćemo praviti društvo jedno drugome, rekao joj je Dušan, a Kostadinka mu je sramežljivo, oborenog pogleda odgovorila: „I ti se meni sviđaš“.

U razgovoru za portal publicitet.mk. Kostadinka je priznala da nije mogla protiv odluke roditelja i brata. Takva su, veli, bila vremena.

U početku su se jedno drugome samo sviđali, a u braku su se i zavoljeli.

– Mnogo smo bili srećni, a sve ove godine su mi proletjele veoma brzo. Mi smo najstariji bračni par u regionu i nadam se da će nas zdravlje poslužiti da još dugo budemo zajedno, rekao je djeda Dušan reporterima skopske televizije 24.

On je još jednom ponovio: „Bila je veoma lijepa, a lijepa mi je i dan danas“.

Baka Kostadinka, koja se kreće sa hodalicom zbog slomljenog kuka, kaže da je njen voljeni Dule njeguje i čuva.

– Pošto sam starija od njega, je više ne mogu sve sama. On mi u svemu pomaže. On mi je kao matični ljekar, priznaje baka Kostadinka.

Njihov sin Vasil, koji je dugo godina živio u Americi, potencira da je međusobno razumijevanje od izuzetnog značaja za cijelu porodicu.

– Poštujemo roditelje jer su nam omogućili da postanemo velika familija. Od jednog koljena, sada nas ima tridesetijdan, kaže Vasil.

Bračni par Loškoski kažu da je najveće bogatstvo što ovaj za njih značajan trenutak obilježavaju sa svojim najmilijim.

Tokom cijelog života zajedno su dijelili i dobro i zlo. Nadaju se da će tako biti i ubuduće, da će do poslednjeg trenutka ostati zajedno jer jedno bez drugoga jednostavno ne mogu.

Na kraju su svima još jednom poručili da je za dugovječan brak najvažnija ljubav, sloga i razumijevanje.

(Telegraf.rs/D.J.)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com