GRAD KOJI VAM NEDOSTAJE: Zašto i gdje doći, ostati i vraćati se, uvijek iznova (FOTO) - Volim Podgoricu

GRAD KOJI VAM NEDOSTAJE: Zašto i gdje doći, ostati i vraćati se, uvijek iznova (FOTO)

Ako na crnogorskom primorju postoji grad koji će vam, sigurno, nedostajati, nakon što ga upoznate, onda je to Herceg Novi.

Grad koji vam nedostaje – slogan jedne davne marketinške kampanje, ali slogan kojim i danas opisuju ovaj grad oni koji su u njemu odrasli, ali i oni koji su ovdje proveli svega nekoliko dana. Grad koji osvaja svojom dušom, koju mu nisu uspjeli oteti tokom privatizacija, urbanizacija, modernizacija…

Herceg Novi je, još uvijek grad cvijeća, sunca, glumaca, slikara i pjesnika, čiju su ljepotu ovjekovječili riječima, kičicom, fotografijom.

Samo oni koji su bili, vidjeli, osjetili, znaju da nema dovoljno lijepih riječi, dovoljno živih boja, da ga vjerno opišu.

Sa novskih tvrđava i skalina vidi se cijela Boka, a domaćini su spremni za sve turističke želje, pa i ako malo doplatite, da naveče čuvaju vaše dijete dok spava da biste mogli da udahnete više noćnog života.

Ima i starijih gradova, možda i ljepših, atraktivnijih, ali Herceg Novi ima ono “nešto”, što vam se uvuče pod kožu, osvoji vas i veže, i što ga pretvori u grad “koji vam nedostaje” onoga časa kada ga napustite, i grad kojem se uvijek iznova vraćate.

Ono što mu nije uspjelo uzeti dušu, tranzicija i privatizacija, uzelo mu je nekoliko lijepih i velikih hotela, koji su, u vrijeme bivše Jugoslavije, bili dupke puni gostiju sa svih meridijana. Danas je Novi grad gdje, uglavnom, dolazite u privatni smještaj, što ima svoje draži i prednosti. U kontaktu ste sa lokalnim stanovništvom, starosjediocima, ljudima kojima Novi i more – život znači. Ti ljudi su dio duše grada, i ako niste upoznali njih, niste upoznali ni Novi.

Mnogi od njih, imaju atraktivne kuće i apartmane, koje izdaju direktno gostima, bez provizije i bez posrednika preko sajta gdenamore.com

U Herceg Novom su gosti iz regiona, naročito iz Srbije, više nego dobro došli. I tokom svih političkih potresa, ovo je bio i ostao crnogorski primorski grad koji je raširenih ruku dočekivao goste iz regiona, i nikada se nije odrekao bratskih veza iz ranijih vremena.

Tivatski aerodrom udaljen je svega 22 kilometra, a možete doći i autobusom, automobilom. Putevi u Crnoj Gori su danas, zaista, bolji nego prije desetak godina.

Herceg Novi i Igalo, gdje takođe možete naći izuzetan smještaj godišnje imaju u prosjeku oko 200 sunčanih dana, u julu i avgustu prosječno 10,7 sunčanih sati dnevno. Prosječna godišnja temperatura vazduha je 16,20 stepeni Celzijusa, poput Napulja i Lisabona. Srednja temperatura vazduha od maja do septembra je preko 25 stepeni, a temperatura vode ljeti 22-26 stepeni Celzijusa. Tokom vrelih ljetnjih dana, atraktivna izletišta i plaže Žanjice, Mirište, Arza i Dobreč, pružiće vam odmor od gradske gužve i uživanje u nedirnoj prirodi i bistroj morkoj vodi.

Fotografija Poseidon - Rent a Boat Montenegro.
Foto FB

Stari grad Herceg Novi, turistička je atrakcija koja vas ne može ostaviti ravnodušnima. Kao jedinstvena arhitektonska cjelina, zidan stepenasto sa dva velika trga i ispresijecan uskim ulicama i kamenim stepenicama između kamenih fasada starih kuća.  Definitivno morate obići i Kanli kulu, izvor Nemila, Kotobilj kod Kamenova, opjevan i u Njegoševom „Gorskom vijencu”, kuću Ive Andrića na Toploj, mjesto na kome je živio vladika Nikolaj Velimirović (u Meljinama), park Savinske dubrave, manastir Savinu i mnogo toga još.

Rezultat slika za naša mila boko nevjesto jadrana

Bokokotorski zaliv je jedan od članova asocijacije 27 najljepših fjordova svijeta, barabar sa Rio de Žaneirom, San Franciskom, Ajačijem na Korzici ili Venecijom! Dakle, samo to je razlog da obavezno vidite Boku, a Boka se najbolje vidi iz Herceg Novog.  Možda je to mislio i Šantić, čiji stihovi, na šetalištu Pet Danica, podno tvrđave Forte Mare, dočekuju i ispraćaju….

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com