METODI ZA IZVLAČENJE PRIZNANJA CRNOGORSKE POLICIJE? ,,Šamari, udaraci pesnicama, šutiranje i udaraci pendrekom u glavu, udaranje glave pritvorenika o zid i upotreba elektrošok aparata…” - Volim Podgoricu

METODI ZA IZVLAČENJE PRIZNANJA CRNOGORSKE POLICIJE? ,,Šamari, udaraci pesnicama, šutiranje i udaraci pendrekom u glavu, udaranje glave pritvorenika o zid i upotreba elektrošok aparata…”

Zbog toga što Crna Gora deset godina nije poštovala evropske preporuke, mnogi policijski službenici ostaće nekažnjeni za teško nasilje nad građanima, utvrdio je Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

U nalazu se bilježe i slučajevi policijskih inspektora koji su udarali pritvorenike kako bi priznali krivično djelo ili odali informacije.

Komitet je u izvještajima o svojim posjetama Crnoj Gori 2008. i 2013. preporučio da specijalne interventne snage treba da u toku rada imaju pločice sa imenom ili identifikacionim brojem.

“U praksi, nedostatak primjene ovih preporuka garantovao je nekažnjivost za izvršioce teškog prebijanja pokojnog Aleksandra Pejanovića 2008. u pritvoreničkoj jedinici policije u Podgorici poznatoj kao ‘betonjerka’,” stoji u izvještaju.

Na suđenju, bivši policajac Oliver Bošković je kazao da on nije mogao biti pretučen, između ostalog, bez prethodnog znanja tadašnjeg i sadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

CPT ishod ovog slučaja povezuje sa policijskim nasiljem na ulicama glavnog grada 2015. godine.

U dokumentu se konstatuje da su se ministar unutrašnjih poslova i direktor policije oglušili o donijetu uredbu, ali i zaključke Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se poštuju preporuka da se nose pločice na uniformama.

Ovaj zaključak je donijet 20. oktobra 2015, četiri dana prije nego što su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) nasrnuli na desetine građana.

“Činjenica da tokom uličnih protesta u oktobru 2015 (…) specijalne interventne grupe poput SAJ-a i dalje nisu nosile oznake sa imenima/identifikacionim brojem na svojim uniformama što ukazuje na namjerni pokušaj da se osujeti istraga i na namjeru da se garantuje nekažnjivost onih koji su namjeravali da fizički loše postupaju prema osobama“, navodi se u nalazu Evropskog komiteta.

Podgoričko osnovno tužilaštvo je obavijestilo delegaciju Komiteta da je otvorilo ukupno 10 krivičnih istraga protiv nepoznatih izvršilaca zbog fizičkog nasilja i mučenja 21 građanina vezano za ulične proteste 17,18. i 24. oktobra.

U tom periodu su samo dva pripadnika SAJ-a dobrovoljno priznala učešće u prebijanju Mija Martinovića, a njihov šef Radosav Lješković osuđen na pet mjeseci robije.

Radosav Lješković

Lješković je kasnije smijenjen sa mjesta šefa SAJ-a, a iz Evropskog komiteta traže da ih crnogorske vlasti izvijeste da li će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Crnogorske vlasti obavijestile su prošle godine – 10 godina od dobijanja preporuka, Evropski komitet da će svi pripadnici policije imati pločice pomoću kojih će biti identifikovani.

Nuhodžić da pošalje jasnu poruku

Velika većina osoba sa kojima su se sastali članovi delegacje su kazali da su se službenici policije prema njim odnosili korektno u vrijeme hašenja ili dok su bili u pritvoru.

Međutim, stigao je i značajan broj žalbi na njihovo ponašanje koje je imalo za cilj da se izvuče priznanje ili dobiju informacije.

“Navodno fizičko zlostavljanje sastoji se od šamara, udaraca pesnicama, šutiranja i udaraca pendrekom (uključujući i u glavu), gađanje nestandardnim predmetima, udaranje glave pritvorenika o zid i upotreba elektrošok aparata, kao i verbalnog nasilja”, navodi se u nalazu Evropskog komiteta.

Komitet je u ovom dijelu predstavio dva slučaja.

Prvi je slučaj hapšenja jedne osobe u Tuzima 1. oktobra 2017. Ta osoba tvrdi da je policijski inspektor udario pesnicom više puta u predjelu glave, a da mu je ista osoba kasnije, na putu do Centra bezbjednosti Podgorica, nanijela elektrošokove kako bi od njega dobio imena navodnih saučesnika.

Drugi slučaj je iz septembra iste godine, kada su navodno policijski službenici šutirali osumnjičenog u predjelu ruku i nogu.

U oba slučaja su ove povrede konstatovane od strane zatvorskog ljekara.

Zbog toga je Komitet preporučio ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću da pošalje snažnu poruku policijskim službenicima da je maltletiranje pritvorenika nezakonito, neprofesionalno i da će za to biti sankcionisani.

Kliješta, šrafcigeri, metalne šipke…

Evropski komitet sugeriše da se iz prostorija u kojima se vrše policijska ispitivanja izbace svi predmeti koji predstavljaju opasnost po osumnjičene.

“Kao što je bio slučaj 2013, delegacija je našla nekoliko neobilježenih i nestandardnih predmeta u centralnoj policijskoj stanici u Podgorici, uključujući akumulatore i kliješta, šrafciger, metalnu šipku i crnu kapuljaču u prostorijama gdje su pritvorenici navli da su bili napadnuti ili im je prijećeno da će biti napadnuti”, stoji u nalazu.

Savjet: Ohrabruje što Vlada ne demantuje nalaze

Posebno je ohrabrujuće i za podršku što se u brojnim odgovorima Vlade na pitanja Evropskog komiteta ne demantuju uočeni izazovi, već je pokazan konstruktivan i odgovoran pristup i odnos, saopšteno je juče iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

“Savjet pozdravlja što je MUP Crne Gore najavilo preduzimanje aktivnosti kako bi se obezbijedilo potpuno rješavanje uočenih problema”, navodi se, između ostalog, u njihovom saopštenju.

Vijesti

2 komentara

  1. I discovered your blog web site on google and test a few of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to studying extra from you afterward!…

  2. Aw, this was a really nice post. In concept I wish to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all appear to get something done.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com