NEZAPAMĆENO! Došli da gledaju predstavu, neko pozvao policiju! - Volim Podgoricu

NEZAPAMĆENO! Došli da gledaju predstavu, neko pozvao policiju!

Slučaj Čempresi dobio je sinoć i svoju “teatarsku” dimenziju zbog još nezabilježenog događaja u preko 30 godina dugoj istoriji Barskog ljetopisa.

Prije početka predstave “Crvena” u sklopu Zimske scene Ljetopisa, u sali Doma kulture dvadesetak građanskih aktivista koji protestuju zbog sječe čempresa i protive se gradnji vrtića kod Gimnazije stajali su mirno obučeni u bijele majice sa logom i sloganom protesta “Držati uspravno”, a kada je u salu ušao predsjednik Opštine Dušan Raičević, “pozdravili” su ga aplauzom bez ikakvog dobacivanja, i potom sjeli u stolice kad je počela predstava.

Nedugo zatim, u toku predstave, u salu su ušla petorica policajaca u civilu, uz karakterističan zvuk “motorole”, a ispred sale je bilo još policije, što je šokiralo i ogorčilo aktiviste.

Oni nisu imali nikakve kontakte sa policajcima, a nakon završetka predstave, zatražili su od gradonačelnika i predsjednice barskog DPS-a Branke Nikezić da im odgovore ko je i zašto zvao policiju.

Prema navodima aktivista, i Raičević i Nikezić su bili zatečeni ovakvim pitanjem i demantovali bilo kakve veze sa pozivanjem policije.

“Nas dvadesetak ljudi iz Bara, uglavnom srednjoškolaca i nezavisnih, nikako izmanipulisanih pojedinaca, došli smo da još jednom vlastodršcima ukažemo na greške u planiranju i projektovanju prostora oko Gimnazije, odnosno vrtiča za koji se nadamo da neće biti izgrađen na tom mjestu. Došli smo da im poručimo da su zaboravili na ljudskost, jer je neljudski posjeći 80 čempresa starih skoro stotinu godina, “mladića” koji su još decenijama mogli da služe ovom gradu, da su zaboravii na hrabrost jer su tokom noći poslali dva radnika iz Nikšića da započnu njihov prljavi posao, a i da su zaboravii i na brojke. Svako od nas predstavljao je stotinjak građana koji su kroz peticijiu svojim potpisima iskazali svoje mišljenje o svemu ovome. Tih preko tri hiljade građana je, poređenja radi, broj glasača SD u Baru, najozbiljnijeg partnera DPS u vlasti, a svakako mnogo više nego broj glasača ni njihovog ni našeg ‘Biram Bar’,” rekao je “Vijestima” barski stomatolog dr Neven Leković, učesnik protesta od prvog dana, koji je takođe sinoć u majici dočekao gradonačelnika.

On je kazao da su Raičević i Nikezićka “iskazali iznenađenje” na navode o zvanju policije, stoga, kako je istakao, sumnja pada na nekoga “iz kuće koja nas je dočekala”.

“Nikom od nas nije ni na pamet padalo da pravi problem, nismo mi huligani. Mi smo na neki način bili pozvani na ovu predstavu prethodnim reakcijama direktorke Barskog ljetopisa (Ksenije Popović) koja je na Fejsbuku svojim pisanijama i prepucavavanjem sa narodom dala do znanja da je neko sa strane dao sebi slobodu da odlučuje u ime nas. Došli smo na mirni protest u bijelim majicama koje su čiste kao duša ovog protesta, a bile su čiste i naše namjere sinoć, bez ikakve ideje da nekog uvrijedimo, već da mirno ispratimo predstavu. Jedino naše manifestovanje je bio taj aplauz prije predstave, a slikali smo se i sa režiserom Danilom Marunovičem i poklonili mu jedan od naših bedževa”, dodao je dr Leković.

On je vlastima poručio da moraju da razmišljaju o tome da je protest okupio veliki broj građana i da to nisu ni izmanipulisani ljudi, ni politikanti, “već su samosvjesni i nemaju uticaja sa strane”.

“Nemamo sponzore za pištaljke i za bedževe koji inače koštaju po pedeset centi , nismo imali sponzore ni za majice kojih če biti sve više. Kada se ranije pričalo o ovoj lokaciji, Branimir Gvozdenović je pominjao izuzetno bogati zeleni fond, i sječa ovoliko stabala bi bila slučaj u bilo kojoj drugoj, a ne još u proklamovanoj ekološkoj državi”, zaključio je dr Leković.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com