PODNIJETE 162 KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG KRIMINALA - Volim Podgoricu

PODNIJETE 162 KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG KRIMINALA

U periodu od 1. jula do 1. decembra prošle godine, odnosno za pet mjeseci, službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta podnijeli su 162 krivične prijave, protiv 177 fizičkih i dva pravna lica, za 183 počinjena krivična djela, a pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 1.730.924,07 eura. To se navodi u polugodišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana za 24. poglavlje za period jul decembar 2018. godine.

Kako je precizirano, u prvoj polovini prošle godine službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta registrovali su 1755 krivičnih djela. Navedena krivična djela su procesuirana nadležnim tužiocima sa 1451 krivičnom prijavom kojom je obuhvaćeno 1387 lica, pipu Vikend novine.

“Dok su u periodu jul-decembar 2018. službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije postupali su po 71 predmetu, od čega u saradnji sa SDT u dva predmeta, sa VDT u 10 predmeta i ODT 59 predmeta. Od ukupnog broja predmeta 60 je na nacionalnom nivou, 11 međunarodnom nivou i u šest predmeta se sprovode mjere tajnog nadzora”, dodaje je u Izvještaju.

Broj informacija koje su pohranjene u elektronskoj evidenciji ličnih podataka, razmijenjenih posredstvom Europola u prošloj godini bilo je 3905.

“U periodu januar-jun 2018. sa EUROPOL-om je razmijenjeno ukupno 1583 komunikacija. U periodu jul-decembar 2018. sa EUROPOLom je razmijenjeno ukupno 2322 komunikacije” navodi se u polugodišnjem Izvještaju.

Od ukupno 1583 komunikacije razmijenjenih sa Europol-om u prvoj polovini prošle godine neklasifikovanih je bilo 1564, dok je klasifikovanih bilo 19.

“U periodu jul-decembar 2018. sa EUROPOLom je razmijenjeno ukupno 2322 komunikacije. Broj neklasifikovanih informacija je 2253. Broj klasifikovanih informacija je 69”, stoji u Izvještaju.

Služba za IKT i multimedije Državnog tužilaštva zajedno sa Službom za informaciono komunikacione tehnologije MUPa uspostavila je zaštićeni elektronski tunel između Specijalnog državnog tužilaštva (VPN Ispec) i MUP-a.

“Pomenutim tunelom je omogućeno specijalnim tužiocima da koriste aplikaciju MUP-a za pristup i pretraživanje podataka o licima, kao i razmjenu mailova korišćenjem mail korisničkih naloga na domenu policija.me. Zaštita pristupa i autentikacija ostvarena je preko kartica za autentikaciju za sve državne tužioce Specijalnog državnog tužilaštva”, navodi se u Izvještaju.

Kako se dodaje, do sada su implementirani web servisi za evidenciju lica, ličnih karata, ličnih karata za strance, pasoša, vozačkih dozvola, saobraćajnih dozvola, oružja, krivičnih djela i prelazaka državne granice za lica i vozila, u namjenski razvijenu aplikaciju tužilaštva za integraciju sa MUP-om.

U drugoj polovini prošle godine, iz Akcionog plana za 24. poglavlje od 152 dospjele mjere realizovano je 27 mjera (18%), u kontinuitetu se realizuje 87 mjera (57%), djelimično je realizovano 25 mjera (16%), a nije realizovano ukupno 13 mjera (9%). Kako se navodi u polugodišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana za 24. poglavlje za period jul decembar 2018., u oblasti carinske saradnje dospjele mjere su realizovane, dok je u oblasti migracija najveći postotak nerealizovanih mjera 19 odsto, a nešto manje u oblasti borbe protiv terorizma 14 odsto.

Identifikovano 35 lica na osnovu uzoraka otisaka prstiju

U prošloj godini Forenzički centar u Danilovgradu primio je ukupno 1.239 zahtjeva, odnosno uzoraka za provjeru daktiloskopskog materijala putem AFIS sistema, i na taj način identifikovano je 35 lica.

U prvoj polovini godine pristiglo je 484 zahtjeva koje je trebalo provjeriti putem AFIS-a sa 614 uzoraka DKT materijala, i tom prilikom je 13 lica identifikovano. Takođe, u tom periodu 12 zahtjeva za 101 lice je poslato ka NCB INTERPOL-a Podgorica za provjeru identiteta.

U periodu od jula do decembra prošle godine podnjeti su zahtjevi za provjeru 755 uzoraka daktiloskopskog materijala putem AFIS-a kada su 22 lica identifikovana.

U prošloj godini preko Forenzičkog centra izvršeno je 578 provjera DNK profila, bez pogodaka.

“Na zahtjev Forenzičkog centra za period jul-decembar 2018., za provjeru i utvrđivanje identiteta stranih državljana koji su počinili krivična djela u Crnoj Gori, obrađeno je 19 predmeta sa 184 lica, od kojihje identitet potvrđen za 30 lica. Čekaju se rezultati provjere za 154 lica”, navodi se u Izvještaju.

Vikend novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com