Home / NOVOSTI / Društvo / ALARMANTNO: Seksualno zlostavljano 37 djece

ALARMANTNO: Seksualno zlostavljano 37 djece

Centri za socijalni rad u Crnoj Gori registrovali su u poslednjih pet godina 37 djece koja su bila žrtve seksualnog zlostavljanja, saopšteno je Danu iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Broj podnesenih prijava centrima bio je veći, ali je nakon postupka utvrđeno da su neke prijave bile neosnovane.

Socijalni radnici kažu da su počinioci gnusnog djela nad djecom osobe iz svih socio-ekonomskih klasa i razne životne dobi.

“Obično su to starije osobe van porodice, srodnici, komšije, nastavnici, strani državljani, ali u nekim slučajevima i srodnici u prvoj pravoj liniji srodstva otac ili očuh”, navode iz ministarstva.

Na pitanje Dana koliko slučajeva seksualnog zlostavljanja djece je dobilo sudski epilog, u nadležnom resoru kažu da centri za socijalni rad imaju podatak da je na sudu završilo 11 slučajeva.

“Za preciznije podatke nužno je stupiti u kontakt sa nadležim sudovima, a svi slučajevi su prijavljeni Upravi policije. Međutim, u više navrata nakon sprovedenog postupka, prijave seksualnog nasilja nijesu potvrđene”, ističu u ministarstvu.

Navode da su centri za socijalni rad preduzimali sve aktivnosti kao podršku žrtvama, a jedna od njih je i izmještanje iz porodice i smještaj u ustanovu.

“Formirani su spisi predmeta kako bi se sačinio plan zaštite i podrške žrtvi. Realizovan je savjetodavni rad sa djecom kao i sa ostalim članovima porodice. Podnošene su prijave policiji, praćene žrtve tokom davanja izjava u policiji, pružana besplatna pravna pomoć. Tu je i izrada nalaza i mišljenja organa starateljstva/voditelja slučaja na okolnosti prijavljenog krivičnog djela; učestvovanje u postupcima pred sudom; psihosocijalna podrška; kućna posjeta; kontakti sa nadležnim ustanovama (policija, sud, tužilaštvo, dom zdravlja, škola i dr); prisustvovanje saslušanju djeteta u tužilaštvu; u pojedinim slučajevima materijalna pomoć; kontinuirano praćenje žrtve i vođenje propisane evidencije o slučaju”, kažu u ministarstvu.

Izvor: Dan

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *