Brajović prodao zemlju, pa vratio dug Kneževiću - Volim Podgoricu

Brajović prodao zemlju, pa vratio dug Kneževiću

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović (SD) saopštio je da od 2013. godine nema obaveza prema Atlas banci Duška Kneževića i da je dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević prozvao je Brajovića da objasni kako je zatvorio obaveze kod Atlas banke po osnovu “višegodišnjih dugovanja na karticama koje nije vraćao” i otvorio sumnju u vezi sa prodajom zemljišta u Danilovgradu.

Duško KneževićDuško Knežević

U imovinskim kartonima Brajovića objavljenim na sajtu Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije evidentirano da je do te godine ima kredit kod Atlas banke, niti minuse na kreditnoj kartici kod banke koja je sada pod privremenom upravom.

U imovinskim kartonima Brajovića navode se dugovanja po godinama, a nigdje zvanično ih nema prema Atlasu. Ni njegova supruga Dragana Brajović od 2005. do 2015. godine, prema podacima ASK-a, nema zaduženja kod Atlas banke.

Brajović je kreditni dug prijavio kod CKB i Hipo alpe adria banke i to 2010. godine u ukupnom iznosu od 90.000 eura.

On je, međutim, sinoć saopštio da je obaveze prema Atlas banci, ne navodeći koliko se one bile, namirio prodajom dijela nasljeđa.

„Još od 2013. godine prema Atlas banci nemam nikakvih dugovanja. Na novinarsko interesovanje sam već 24. januara odgovorio da sam dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje. O tome postoji dokumentacija kod svih nadležnih organa, kojima sam ovu transakciju blagovremeno prijavio. Zemlju sam prodao zainteresovanom pravnom licu o čemu je sačinjen notarski akt. I o tome posjedujem urednu dokumentaciju”, saopštio je Brajović.

Prema zvaničnim podacima iz njegovih imovinskih kartona, vidi se razlika u površini zemljišta koje Brajović posjeduje pa se između 2012. i 2013, gubi oko 4.470 kvadrata zemljišta u Kosiću kod Danilovgrada.

“Ja sam mom vozaču dao pare da ta zemlja završi na njegovo ime”, izjavio je Knežević. Vlasnik Atlasa je pozvao predsjednika Skupštine da “objasni kako je njegova zemlja u Bjelopavlićima završila u rukama jednog od naših uhapšenih vozača, koji je ni kriv ni dužan držan u pritvoru, dok su pokušavali da ga lažno optuže da je učestvovao u pranju novca za DF”.

“Preko njega i mojih drugih zaposlenih, htjeli su da mene kasnije lažno optuže da sam učestvovao u državnom udaru. Ja sam mom vozaču dao pare da ta zemlja završi na njegovo ime”, dodao je Knežević.

On tvrdi da je Specijalno državno tužilaštvo već izuzelo kao dokaz Brajovićev “dosije kartica i računa iz Atlas banke, kao i podatke o prodaji zemlje koja mu je, kako on reče, porodično nasljeđe”, tvrdeći da je zbog toga navodno ucijenjen od predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Brajović juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li ga je Đukanović ucijenio.

Demokratski front juče je pozvao Brajovića da saopšti “da li mu je višegodišnja dugovanja na kreditnim karticama pokrivao Duško Knežević i od čijih sredstava”.

“Za koliki je iznos Knežević kupio zemlju u Bjelopavlićima na molbu Ivana Brajovića i kako je ta zemlja prepisana Kneževićevom vozaču koji se trenutno nalazi u pritvoru jer je odbio da lažno svjedoči protiv DF-a,” navodi se u saopštenju DF-a.

ASK za “koverat” DPS-u napisao prekršajnu

ASK je juče objavilo da je Demokratska partija socijalista prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. i da će zbog toga biti prekršajno kažnjena.

Istovremeno, MANS je Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv DPS-a i Mila Đukanovića, odgovornih u toj partiji, kao i protiv više NN lica – aktivista DPS-a zbog sumnje u pranje novca, falsifikovanje službene isprave i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

U javnosti je 12. januara ove godine objavljen snimak na kome se vidi kako Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji kaže da se u njemu nalazi 97,5 hiljada eura, navodeći da je prethodno zamijenio 100 hiljada dolara, nakon čega Stijepović odlazi na predizborni skup DPS-a u Zeti.

SDT je desetak dana nakon objavljivanja snimka saslušalo Stijepovića i aktiviste DPS-a, ali nije objavilo da li otvara pretkrivični postupak.

Nakon što je Knežević zatim potvrdio da je finansirao DPS, Đukanović je javno priznao da se to desilo ali ne u iznosima koje je vlasnik Atlas grupe pominjao.

ASK je juče objavio da je “utvrđeno da DPS sredstva iz privatnih izvora od 47,5 hiljada eura, koja su se odnosila na izborne aktivnosti na području Golubovaca, DPS nije prikupio u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjektata i izbornih kampanja”.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti u izbornom procesu, Agencija je protiv DPS-a pokrenula postupak za izricanje maksimalno zakonom predviđene sankcije, do 20 hiljada eura i zatražila povraćaj sredstava u budžet Crne Gore, u visini od 47,5 hiljada”, saopšteno je iz ASK-a.

Aktivista DPS-a Milenko Maraš ranije je u izjavi medijima potvrdio da je Stijepović za potrebe izborne kampanje 47,5 hiljada eura podijelio štabovima Zeti“, podsjetio je juče MANS koji je ranije, kao i dio opozicije, upozorio da će epilog afere “koverta” biti samo prekršajna kazna za DPS.

Orlandić: Od avgusta ACG nema depozite u Atlas banci

Direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić rekao je “VIjestima” da to preduzeće više nema oročena sredstva kod Atlas banke.

“Ugovor o oročenju depozita koji je bio zaključen sa Atlas bankom je istekao 11. 08. 2018. godine i nije produžavan”, navodi se u odgovoru Orlandića.

Danilo OrlandićDanilo Orlandić

Duško Knežević je juče pozvao Brajovića da objasni kako je “godinama držao depozite Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore u Atlas banci i koji je aranžman povodom toga imao”: I zašto je ušao u sukob sa svojim partijskim drugom, direktorom Aerodroma CG Danilo Orlandićem oko depozita u Atlas banci”.

Orlandić je rekao da “Odluku o oročavanju sredstava kod neke od banaka donosi privredno društvo Aerodromi Crne Gore AD u skladu sa zakonskim propisima i svojom poslovnom politikom” i da je “ Vlada kao osnivač upoznata gdje su alocirana sredstva kojima Aerodromi Crne Gore raspolažu”.

Komentarišući navode o depozitima Aerodroma Brajović je u saopštenju naveo da je to nadležnosti tog preduzeća. “Odbijam da budem uvučen u navodne spektakularne finansijske malverzacije, kao i da branim i tumačim uredno izmirivanje svojih obaveza”, objasnio je Brajović.

Han stiže u jeku afera, “Atlas” i “Koverta” će biti u izvještaju EU

Šef delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav rekao je da evropski komesar za proširenje Johanes Han iduće sedmice dolazi u službenu posjetu Crnoj Gori.

“Mogu da kažem da je tačno da pripremamo program za njegovu posjetu naredne sedmice – dolazi na regionalnu ministarsku konferenciju, a ima i pripremljen bilateralni program”, rekao je Orav.

Han u posjetu stiže u jeku afere ‘’Atlas’’ i ‘’Koverta’’. Sredinom januara Evropska komisija je saopštila da prati situaciju i da očekuje da institucije djeluju brzo i efikasno, a početkom februara Orav je kazao da će EU u proljećnom izvještaju za Crnu Goru objaviti detaljnu i sistematičnu analizu u vezi sa ova dva slučaja. Danas je konkretizovao čiji rad posebno prate.

“I naravno, veoma smo zainteresovani kako demokratske državne institucije u zemlji koja je predvodnik funkcionišu: kako političke partije funkcionišu, kako parlament odgovara na ovu situaciju, kako Centralna banka radi svoj dio posla, a kako Agencija za sprečavanje korupcije i ostali”, istakao je Orav.

Delegacija EU u Crnoj Gori osvrnuće se u redovnom izvještaju i na to da je stopiran rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Vijesti

1 komentar

  1. Awesome and really informative post here. I very much like sites that have to do with building muscle, so this is of particular interest to me to discover what you have here. Keep up the great work! how to lose weight fast

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com