Home / PG INFO / Aktuelno / Danas izbor direktora Gradskog pozorišta

Danas izbor direktora Gradskog pozorišta

Novi umjetnički direktor podgoričkog Gradskog pozorišta biće izabran danas u podne, nakon što su sredinom decembra jednoglasno odbijene kandidature bivše direktorice ove ustanove i glumice Ivane Mrvaljević i glumca i odbornika DPS-a, Dušana Kovačevića koji, kako je objašnjeno, nijesu ispunili uslove za tu poziciju. Savjet Gradskog pozorišta danas će birati između tri kandidata. Kovačević je ponovio prijavu, a tu su i magistranti glume Katarina Krek i Branko Ilić.

Branko IlićBranko Ilić

Za ovo radno mjesto kandidati moraju imati Fakultet dramskih umjetnosti (odsjek gluma, režija i dramaturgija), zatim najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u struci. Kandidati su dužni dostaviti plan i program rada pozorišta za prve dvije godine predviđenog mandata.

Posljednjih dana prošle godine sastav Savjeta Gradskog pozorišta je, po isteku mandata, promijenjen i sada ga čine predsjednica Nina Redžepagić (DPS), direktorica Osnovne škole “Pavle Rovinski” iz Podgorice Marijana Papić (DPS), glumica Julija Milačić (DPS), Elida Korać (SD) i glumac i reditelj Davor Dragojević u ime zaposlenih.

Katarina KrekKatarina Krek

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, ansambl Gradskog pozorišta ranije je izrazio nezadovljstvo zbog načina odabira umjetničkog direktora, pa će tako na današnjoj sjednici glumci biti prisutni – ali neće imati pravo glasa, već će samo moći da iznesu svoje mišljenje.

Predsjednica Savjeta Nina Redžepagić je istakla da je sjednica “otvorena za javnost”, uprkos navodima nezvaničnih izvora “Vijesti” da to nije slučaj, a ona je potvrdila i da će glumački ansambl Gradskog pozorišta imati svog predstavnika na sjednici.

“Sjednice nijesu zatvorene za javnost. Zaposleni u Gradskom pozorištu mogu prisustvovati sjednicama na način koji je predviđen poslovnikom. Konkretno, sjednici za izbor umjetničkog direktora odobreno je prisustvo predstavnicima glumaca koji su se u pisanoj formi i obratili Savjetu. Medijska javnost će o svemu što smatramo relevantnim za širu ciljnu grupu i pravilno i tačno informisanje javnosti biti obaviještena putem komunikacijskih alata koji su korišćeni i u dosadašnjoj praksi”, poručila je Redžepagić, vlasnica producentske i PR agencije OR iz Podgorice, “reditelj i producent velikog broja multimedijalnih kulturnih i korporativnih događaja”.

Glumci koji budu prisustvovali izboru novog umjetničkog direktora izrazili su želju da učestvuju i budu upućeni u rad svoje kuće, jer ih se uprava i politika pozorišta tiču. No, oni, kao i do sada, neće imati pravo glasa i neće moći da utiču na izbor umjetničkog direktora svoje matične kuće.

“Savjet će uzeti u obzir isključivo kandidate koji su zadovoljili formalno-pravne uslove nakon čega će, kao osnovne kriterijume za donošenje odluke o izboru umjetničkog direktora, cijeniti kvalitet dostavljenih programa od strane kandidata, njihove biografije i viziju razvoja. Na prvom mjestu komisija utvrđuje da li su poštovani opšti uslovi propisani zakonom koji se odnose na zasnivanje radnog odnosa, kao i posebni uslovi utvrđeni Konkursom odnosno Statutom Gradskog pozorišta za obavljanje funkcije umjetničkog direktora”, navela je Redžepagić “Vijestima”.

Već u novembru pojavile su se medijske spekulacije da će novi umjetnički direktor biti Dušan Kovačević, iako se nije znalo ko su ostali kandidati, a bilo je “predviđeno” i da će tadašnja gradska sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević biti nova direktorica pozorišta. Ona tada nije odgovorila na pitanja “Vijesti” povodom tih navoda. Mediji bliski vlasti objavili su tada i da su Savković Vukčević za funkciju koju je preuzela krajem decembra, preporučile “naučne i stručne refrence, snažan angažman u identitetskim pitanjima, poput zalaganja za vraćanje spomenika velikom vojvodi Mirku Petroviću”. U istom tekstu ponovljeno je i istaknuto i da je Kovačević favorit na mjesto novog umjetničkog direktora. Iz Gradskog pozorišta nijesu željeli da komentarišu ranije navode medija i ponovili da će se odlučivati “na osnovu kvaliteta dostavljenih programa i biografija”. Nela Savković Vukčević juče nije odgovorila na pozive “Vijesti”, a iz pozorišta je poručeno da ona sa ovom temom nema ništa, te da se novinari obrate predsjednici Savjeta.

“Vijesti” su juče kontaktirale Kovačevića, Krek i Ilića. Nakon što se javio i odgodio razgovor sa “Vijestima” za “poslije podne”, Kovačević više nije odgovarao na pozive. Krek je istakla da se na konkurs prijavila jer smatra da na osnovu svojih referenci i kvaliteta rada – kako u pozorištu tako i van njega – može doprinijeti radu Gradskog pozorišta u budućnosti. Slično je istakao i Branko Ilić, navodeći da želi da doprinese daljem radu ove kulturne ustanove, a da su mu očekivanja “kao i svima koji se prijave”.

Da li će glumački uspjesi i profesionalni angažman, ili partijska knjižica – zajednička proklamovanom favoritu i većini članova Savjeta – biti ključni faktor pri izboru umjetničkog direktora Gradskog pozorišta – vidjećemo danas. Možda se i iznenadimo.

Vijesti
loading...

One comment

  1. DPS puca po svim savovima!! Izdaju ih najvjerniji sinovi lopovluka i manipulacije!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *