Skupština će brzo odobriti pristup Makedonije NATO-u - Volim Podgoricu

Skupština će brzo odobriti pristup Makedonije NATO-u 

Skupština Crne Gore će u najkraćem roku zakazati sjednicu na kojoj zvanično odobriti prijem Makedonije u NATO.

“I na taj simboličan način još jednom pokazati prijateljski odnos Crne Gore prema Republici Makedoniji. Kao NATO članica, Crna Gora potvrđuje snažnu podršku politici otvorenih vrata, posebno za države Zapadnog Balkana koje to žele,” saopšteno je “Vijestima” iz kabineta predsjednika parlamenta.

Skupština će razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO, nakon što budu završene sve proceduralne aktivnosti u okviru Alijanse kao i u Vladi Crne Gore.

Ambasadori 29 zemalja članica pri NATO potpisali su Protokol o pristupanju u srijedu u sjedištu Alijanse u Briselu.

U ime Crne Gore to je uradila ambasadorka Dragana Radulović.

Prva među zemaljama članicama koja je krajem prošle nedjelje u parlamentu ratifikovala Protokol bila je Grčka, prenijeli su mediji.

To je bio prije svega simboličan potez, s obzirom na to da je 27-godišnji spor oko imena sa Grčkom držao Makedoniju podalje od članstva u NATO, ali i Evropskoj uniji. Skoplje je krajem januara glasalo u korist mijenjanja imena države u Sjeveru Makedonija.

Time su se stvorile mogućnosti da Makedonija postane 30. članica NATO, prva od kako je 5. juna 2017. godine Crna Gora postala dio vojno-političkog saveza.

U slučaju Crne Gore, tadašnjim 28 zemaljama članica trebalo je nepunih godinu dana da ratifikuju u svojim parlamentina Protokol o pristupanju.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com