SLUČAJ NASILJA U ZIKS-U: Raković tvrdi da je tražio zaštitu: “Ništa ti se loše neće desiti, nisi dijete” - Volim Podgoricu

SLUČAJ NASILJA U ZIKS-U: Raković tvrdi da je tražio zaštitu: “Ništa ti se loše neće desiti, nisi dijete”

Osuđenik Milosav Raković, zvani Bazuka, tvrdi da je od Uprave Kazneno-popravnog doma tražio da ga zaštite od zlostavljanja, ali da su se oni oglušili o njegov zahtjev.

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su da nikada od njih nije tražio zaštitu i da se nije žalio na bilo kog zatvorenika. Tog osuđenika tukao je i zlostavljao cimer iz zatvorske sobe Mašan Čogurić, dok je treći robijaš sve to snimao mobilnim telefonom.

Snimak zlostavljanja prije par dana dostavljen je novinarki “Vijesti”, a tada su iz Uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija odgovorili da nijesu upoznati da je Čogurić zlostavljao drugog osuđenika. Raković, međutim, u pismu koje je “Vijestima” dostavila njegova sestra, tvrdi da nije istina da nijesu upoznati sa njegovim fizičkim i psihičkim zlostavljanjem koje je trajalo mjesecima.

“Po samom dolasku u KP dom smješten sam u prijemno odjeljenje – karantin, gdje se vrši selekcija i procjena ličnosti zatvorenika. Pošto sam znao da u zatvoru borave neka osuđena lica sa kojima nisam u dobrim odnosima i od kojih se osjećam ugroženo, svoj problem i strahove sam iznio kriminologu i profesorici Slavici Ivanović, jer znam da po njenoj procjeni bivam smješten u određeni blok ili paviljon, u mom slučaju blok B, iako sam naglasio od samog početka da tamo borave neke osobe sa kojima nisam u dobrim odnosima”, piše u pismu.

Osuđenik je napisao da je očekivao da će nakon razgovora sa profesoricom Ivanović biti smješten u neki drugi paviljon, ali da mu je ona rekla da mu se neće desiti ništa loše i da nije dijete.

Tvrdi da je odmah kada je smješten u zatvorsku sobu tražio razgovor sa načelnikom Goranom Marašem, ali da ga on nije pozvao, zbog čega je bio prinuđen da traži usamljenje u disciplinskoj ćeliji:

“Jer nisam mogao više da izdržim ponižavanje i torturu koju sam trpio u tom bloku. U samici sam boravio sedam dana, nakon čega sam pozvan na razgovor. Tom razgovoru su prisustvovali načelnik Maraš i načelnica za tretman Dragica Rajković, kojima sam u cjelosti iznio svoj problem i molio da me premjeste u bilo koji drugi blok kako bih bio siguran i bezbjedan. Na moju molbu su se oglušili i bacili me nazad u istu vatru iz koje sam bježao, sve pod izgovorom i utjehom da mi se ništa loše neće desiti i da je tu služba obezbjeđenja da me zaštiti, ali ova tortura se i dalje nastavljala i trajala je nedjeljama. O svemu sam ćutao i trpio, jer nisam imao više kome da se obratim za pomoć”, piše u pismu Rakovića.

Iz ZIKS-a su zvanično odgovorili da im se Raković nikada nije žalio da ga Čogurić zlostavlja, ali ni na druge osuđenike. Tvrde i da nikada nije tražio prijem kod Maraša, Rajković niti je vođen u samicu na svoj zahtjev.

“Zatvorenik M. R. koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u organizacionoj jedinici Zavoda za izvršenje krivični sankcija – Kazneno-popravni dom Podgorica nije se u prethodnom periodu žalio Upravi ove organizacione jedinice na bilo koji vid zlostavljanja od strane zatvorenika M. Č. ili drugih zatvorenika”, odgovorili su iz Zavoda.

Saopštili su i da Raković, koji je bio smješten u “B paviljonu”, u organizacionoj jedinici Kazneno-popravni dom Podgorica, “nije za vrijeme boravka u ovom paviljonu tražio od službenika Zavoda da bude premješten u drugi paviljon”.

“U vremenskom periodu od kada je zatvorenik M. R. primljen na izdržavanje kazne zatvora do danas, nikada na sopstveni zahtjev nije bio smješten u prostoriju za usamljenje”, kazali su iz ZIKS-a.

Zlostavljanje snimali u avgustu

Raković je napisao da je snimak na kom se vidi kako ga osuđeni ubica Čogurić zlostavlja napravljen u avgustu 2018. godine. Objasnio je da su ga 8. februara službenici ZIKS-a pozvali na razgovor i pokazali mu slike na kojima su on i neka osuđena lica.

“Pomenuti snimak je nastao u avgustu, snimljen je telefonom marke “samsung J5” sa slomljenim ekranom koji sam prepoznao kod službenika prilikom razgovora 8. februara i isti je korišćen za snimanje mog ponižavanja”, napisao je Raković.

Dodao je da se javno zahvaljuje načelniku Goranu Marašu, načelnici za tretman Dragici Rajković i službenici Slavici Ivanović.

“Za odličan tretman i program resocijalizacija zbog kojih ja i još na desetine drugih zatvorenika imamo poniženje i traume za čitav život”, piše u pismu.

Tužilaštvo ispituje da li je Čogurić kriv što je mučio Rakovića

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li je osuđeni za dvostruko ubistvo Mašan Čogurić, kriv jer je u zatvorskoj sobi tukao cimera Milosava Rakovića.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je odmah samoinicijativno, nakon objavljivanja snimka na portalima, formiralo predmet. U toku je izviđaj, u okviru kojeg se preduzimaju mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti važnih za ocjenu da li su se u radnjama M.Č. stekli elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva Danka Ivanović Đerić.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com