Home / NOVOSTI / Hronika / SLUČAJ NASILJA U ZIKS-U: Raković tvrdi da je tražio zaštitu: “Ništa ti se loše neće desiti, nisi dijete”

SLUČAJ NASILJA U ZIKS-U: Raković tvrdi da je tražio zaštitu: “Ništa ti se loše neće desiti, nisi dijete”

Osuđenik Milosav Raković, zvani Bazuka, tvrdi da je od Uprave Kazneno-popravnog doma tražio da ga zaštite od zlostavljanja, ali da su se oni oglušili o njegov zahtjev.

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su da nikada od njih nije tražio zaštitu i da se nije žalio na bilo kog zatvorenika. Tog osuđenika tukao je i zlostavljao cimer iz zatvorske sobe Mašan Čogurić, dok je treći robijaš sve to snimao mobilnim telefonom.

Snimak zlostavljanja prije par dana dostavljen je novinarki “Vijesti”, a tada su iz Uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija odgovorili da nijesu upoznati da je Čogurić zlostavljao drugog osuđenika. Raković, međutim, u pismu koje je “Vijestima” dostavila njegova sestra, tvrdi da nije istina da nijesu upoznati sa njegovim fizičkim i psihičkim zlostavljanjem koje je trajalo mjesecima.

“Po samom dolasku u KP dom smješten sam u prijemno odjeljenje – karantin, gdje se vrši selekcija i procjena ličnosti zatvorenika. Pošto sam znao da u zatvoru borave neka osuđena lica sa kojima nisam u dobrim odnosima i od kojih se osjećam ugroženo, svoj problem i strahove sam iznio kriminologu i profesorici Slavici Ivanović, jer znam da po njenoj procjeni bivam smješten u određeni blok ili paviljon, u mom slučaju blok B, iako sam naglasio od samog početka da tamo borave neke osobe sa kojima nisam u dobrim odnosima”, piše u pismu.

Osuđenik je napisao da je očekivao da će nakon razgovora sa profesoricom Ivanović biti smješten u neki drugi paviljon, ali da mu je ona rekla da mu se neće desiti ništa loše i da nije dijete.

Tvrdi da je odmah kada je smješten u zatvorsku sobu tražio razgovor sa načelnikom Goranom Marašem, ali da ga on nije pozvao, zbog čega je bio prinuđen da traži usamljenje u disciplinskoj ćeliji:

“Jer nisam mogao više da izdržim ponižavanje i torturu koju sam trpio u tom bloku. U samici sam boravio sedam dana, nakon čega sam pozvan na razgovor. Tom razgovoru su prisustvovali načelnik Maraš i načelnica za tretman Dragica Rajković, kojima sam u cjelosti iznio svoj problem i molio da me premjeste u bilo koji drugi blok kako bih bio siguran i bezbjedan. Na moju molbu su se oglušili i bacili me nazad u istu vatru iz koje sam bježao, sve pod izgovorom i utjehom da mi se ništa loše neće desiti i da je tu služba obezbjeđenja da me zaštiti, ali ova tortura se i dalje nastavljala i trajala je nedjeljama. O svemu sam ćutao i trpio, jer nisam imao više kome da se obratim za pomoć”, piše u pismu Rakovića.

Iz ZIKS-a su zvanično odgovorili da im se Raković nikada nije žalio da ga Čogurić zlostavlja, ali ni na druge osuđenike. Tvrde i da nikada nije tražio prijem kod Maraša, Rajković niti je vođen u samicu na svoj zahtjev.

“Zatvorenik M. R. koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u organizacionoj jedinici Zavoda za izvršenje krivični sankcija – Kazneno-popravni dom Podgorica nije se u prethodnom periodu žalio Upravi ove organizacione jedinice na bilo koji vid zlostavljanja od strane zatvorenika M. Č. ili drugih zatvorenika”, odgovorili su iz Zavoda.

Saopštili su i da Raković, koji je bio smješten u “B paviljonu”, u organizacionoj jedinici Kazneno-popravni dom Podgorica, “nije za vrijeme boravka u ovom paviljonu tražio od službenika Zavoda da bude premješten u drugi paviljon”.

“U vremenskom periodu od kada je zatvorenik M. R. primljen na izdržavanje kazne zatvora do danas, nikada na sopstveni zahtjev nije bio smješten u prostoriju za usamljenje”, kazali su iz ZIKS-a.

Zlostavljanje snimali u avgustu

Raković je napisao da je snimak na kom se vidi kako ga osuđeni ubica Čogurić zlostavlja napravljen u avgustu 2018. godine. Objasnio je da su ga 8. februara službenici ZIKS-a pozvali na razgovor i pokazali mu slike na kojima su on i neka osuđena lica.

“Pomenuti snimak je nastao u avgustu, snimljen je telefonom marke “samsung J5” sa slomljenim ekranom koji sam prepoznao kod službenika prilikom razgovora 8. februara i isti je korišćen za snimanje mog ponižavanja”, napisao je Raković.

Dodao je da se javno zahvaljuje načelniku Goranu Marašu, načelnici za tretman Dragici Rajković i službenici Slavici Ivanović.

“Za odličan tretman i program resocijalizacija zbog kojih ja i još na desetine drugih zatvorenika imamo poniženje i traume za čitav život”, piše u pismu.

Tužilaštvo ispituje da li je Čogurić kriv što je mučio Rakovića

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li je osuđeni za dvostruko ubistvo Mašan Čogurić, kriv jer je u zatvorskoj sobi tukao cimera Milosava Rakovića.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je odmah samoinicijativno, nakon objavljivanja snimka na portalima, formiralo predmet. U toku je izviđaj, u okviru kojeg se preduzimaju mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti važnih za ocjenu da li su se u radnjama M.Č. stekli elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva Danka Ivanović Đerić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *