DANAS JE VINO GRATIS! Kafedžije na Sv. Trifuna ne naplaćuju vino da bi im godina bila BERIĆETNA - Volim Podgoricu

DANAS JE VINO GRATIS! Kafedžije na Sv. Trifuna ne naplaćuju vino da bi im godina bila BERIĆETNA

Na današnji dan već godinama neizbježno se vode rasprave o tome šta se slavi. Jednima je samo Sveti Trifun,  drugima je Sveti Valentin “baš kul”, trećima je jedino bitno samo da se ne radi i da se dobro provedu.

Međutim, običaj slavljenja “zaštitnika vinove loze” u pravoslavlju je mnogo stariji od ovih prepirki.

Zahvaljujući Holivudu i dobrom marketingu, Dan zaljubljenih tj. Sveti Valentin postao je globalni fenomen, a poklanjanje bombonjera, srca i drugih prigodnih poklona voljenoj osobi vremenom je zahvatilo i pravoslavne zemlje.

Međutim, mnogo prije ove masovne „valentizacije” svijeta,  pravoslavni vjernici su slavili Sv. Trifuna.

Ko je bio Sveti Trifun?
Sveti Trifun je živio u 3. vijeku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar liječenja i da je njime uspio da „od zlog duha” izliječi ćerku rimskog cara Gordija. Bogate carske darove Trifun je razdijelio siromašnima i do kraja života živio kao skromni čuvar gusaka. Nakon smrti cara Gordija, u vrijeme velikog progona, odbio je da se odrekne Hrista zbog čega je ubijen 250. godine na današnji dan.

Svetog Trifuna. U nekim krajevima se o njegovom obilježavanju i danas vodi dosta računa, a neki ovog sveca slave i kao krsnu slavu.

Svetog Trifuna najviše obilježavaju vinogradari jer se vjeruje da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata i bolesti. Zapisi o ovome pronalaze se još u 16. vijeku što govori o dugotrajnosti ove tradicije u našoj zemlji.

Vinogradari kažu da „valja” da se na današnji praznik poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko.

U mnogim vinogradarskim krajevima Svetog Trifuna slave i oni kojima on nije krsna slava, ponegdje i zajedno, pa se na gradski ili seoski trg donosi loza koja se zaliva vinom i priređuje se zajednička gozba. Domaćin ili podrumar se svake godine mijenja, a trpeza bi trebalo da bude što mrsnija i što raznovrsnija.

Svetog Trifuna slave i katolici
Sveti Valentin nikako ne može biti zamjena za Svetog Trifuna jer je riječ o dva potpuno različita sveca. I katolička crkva proslavlja Svetog Trifuna, ali 10. novembra. Sa druge strane, pravoslavna crkva takođe slavi Svetog Valentina, ali 12. avgusta.

Ipak, na Dan zaljubljenih niko ni ne pomisli, zato što je Valentinovo 14. februara postalo globalan fenomen.

Iako crkva ne voli naročito ovaj običaj i do danas se ponegdje održala praksa gatanja na dan Svetog Trifuna. Gleda se u nebo, pa ako je vedro kaže se: “Na Trišindan vedro, biće suše”. Ako se oblazi nadviju narod veli: “Pašće kiša o Triši, biće rodno”.

Vjeruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i snijeg počne da se topi.

Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima. Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, danas nijednom gostu ne smiju da naplate vino. Zato, danas pravac kafana i obavezno podsjetite vlasnike na ovu lijepu tradiciju!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com