Ove godine skoro 52 miliona bespovratnih sredstava za poljoprivredu - Volim Podgoricu

Ove godine skoro 52 miliona bespovratnih sredstava za poljoprivredu

Vlada je na današnoj sjednici usvojila Informaciju o potvrdi obezbjeđenja podrške implementaciji javnih poziva u okviru IPARD II programa 2014-2020.

Vlada je donijela zaključke koji se tiču obezbjeđenja sredstava za nacionalno kofinansiranje projekata u okviru ovog Programa.

“Kroz sprovođenje IPARD programa crnogorskim poljoprivrednicima biće dostupno ukupno 51.816.473 eura bespovratnih sredstava, od čega sredstva EU čine 39.000.000 eura, a nacionalno kofinansiranje iznosi 12.816.473 eura. Dodjela bespovratne podrške krajnjim korisnicima isplaćivaće se shodno definisanim kriterijumima i biće u okviru od 50 do 70 odsto, u zavisnosti od vrste investicije i geografskog položaja poljoprivrednog gazdinstva i lokacije investicije”, ističu u Vladi.

Cilj IPARD II programa je restrukturiranje i modernizacija poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, u svrhu stvaranja konkurentnih poljoprivrednih gazdinstava i prerađivačkog sektora, koji će biti spremni za ulazak u EU i korišćenje fondova EU.

Usvojena je Informacija o potrebnim finansijskim sredstvima za sprovođenje Plana preventivnih mjera za suzbijanje bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika i drugih naročito opasnih zaraznih bolesti u 2019. godini.

“Tim povodom, Vlada je donijela zaključak da se iz budžetskih sredstava opredijeljenih za ovu namjenu za sprovođenje Plana u 2019. godini obezbijedi iznos od 726.788,45 eura”, ističu u Vladi.

Konstatovano je da zahvaljujući mjeri preventivne vakinacije cijele populacije prijemčivih životinja 2017. i 2018. godine u Crnoj Gori nije bilo pojava tih opasnih zaraznih bolesti i zaključeno da je neophodno nastaviti sa ovim mjerama i u 2019. godini, na bazi jasne ekonomske računice da su preventivne mjere jeftinije od potencijalnih mjera pri suzbijanju bolesti.

Vlada je usvojila Drugi polugodišnji izvještaj o realizaciji Posebnog akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera u cilju suzbijanja crvenog surlaša palmi – Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem.

“Imajući u vidu da je od ukupno 275.000,00 era izdvojenih za ovu namjenu na kraju prošle godine, kao posljedica uštede nakon sprovedenih javnih nabavki, preostalo 61.844,42 eura, zaključeno je da se ova sredstva upotrijebe za nastavak sprovođenja mjera u ovoj godini”, navode u Vladi.

Usvojen je Izvještaj o radu Savjeta za zaštitu životinja za 2018. godinu.

 

1 komentar

  1. This is the right blog for everyone who is desires to learn about this topic. You understand a whole lot its virtually challenging to argue on hand (not that I really would want…HaHa). You definitely put a whole new spin on a topic thats been discussing for some time. Great stuff, just fantastic!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com