Podgorica dobija spomenik Ivanu Crnojeviću? - Volim Podgoricu

Podgorica dobija spomenik Ivanu Crnojeviću?

 

U Podgorici će ove godine najvjerovatnije biti postavljen spomenik Ivanu Crnojeviću, i o toj tački će se na Skupštini Glavnog grada 18. februara izjasniti odbornici.

Spomenik će, kako se navodi u dokumentaciji, postaviti Glavni grad na inicijativu preduzeća “Zetagradnja”, koje će finansirati taj projekat.

“Odlučio sam se da zbog pijateta prema crnogorskoj istoriji i Ivanu Crnojeviću pokrenemo inicijativu za projekat podizanja spomenika jednog od utemeljivača crnogorke države. Spomenik bi sa postoljem trebalo da bude visok četiri metra, i vjerujemo da će nakon svih potrebnih procedura biti postavljen na Bulevaru Crnojevića”, kaže vlasnik zetagradje Blagota Baća Radović, vlasnik “Zetagradnje”.

Radović ističe da je jedan od razloga da pokrene inicijativu za podizanje spomenika i želja da se, na neki način, oduži centru grada jer tu i živi i radi.

Spomenik Crnojeviću, gospodaru Zete, već je spremljen u radionici podgoričkog vajara Mitra Živkovića.

“Ja sam završio skoro sav posao oko spomenika, ostaju još samo neke sitnice. Očekujem da odbornici izglasaju odluku, da se prihvati moje rješenje spomenika i on bi u kratkom roku mogao biti postavljen gdje se odredi”, kaže Živković.

Mitar Živković je autor skulpture Crnogorsko oro koja je postavljena u parku pored zgrade stare Vlade. I ta skulptura je visoka četiri metra.

“Podizanjem spomenika Ivanu Crnojeviću trajno se čuvaju uspomene na jednu od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, posebno zaslužnu za državni, društveni, ekonomski i kulturni razvoj Crne Gore”, navodi se u predlogu podizanja spomen- obilježja za 2019, koji će se naći pred odbornicima Skupštine Glavnog grada 18. februara.

Crnojević je najistaknutiji vladar treće crnogorske dinastije, gospodar Zete od 1465. do 1490. godine i osnivač Cetinja. Umro je upravo na Cetinju 1490. godine, a naslijedio ga je sin Đurađ.

Povodom proslave petstogodišnjice Cetinja, 1983. godine, na platou između dvora kralja Nikole I i zgrade Državnog arhiva Crne Gore, podignut je spomenik utemeljivaču grada, zetskom vladaru Ivanu Crnojevicu. Spomenik predstavlja mušku figuru, snažnih ruku, sa mačem preko ramena, kao simbolom pravde i štitom kao simbolom odbrane. Rad je akademskog vajara Anta Gržetica.

Ivan Crnojević osnovao je Cetinje krajem XV v. (1482. god). Bježeći od najezde Turaka, zetski vladar Ivan Crnojević preselio je svoj prijesto sa Žabljaka Crnojevića na Obod – R.Crnojevica, te na kraju na Cetinjsko polje, gdje sebi podiže dvor i manastir. Grad je dobio ime po rijeci koja je tuda tekla, a zvala se Cetina(do XVII v.)

Neslaganja oko spomenika

Podizanje spomenika Mirku Petroviću i Josipu Brozu izazavalo je burne reakcije javnosti.

Da je podizanje spomenika Petroviću izazvalo reakciju, prvenstveno predstavnika Kuča, zbog istorijske pohare koju je predvodio Mirko, na podizanje spomenika Josipu Brozu reagovali su mnogi vjerujući da sad nije pravo vrijeme za taj čin, i da se Podgorica odužila doživotnom predsjedniku SFRJ jer je više decenija nosila njegovo ime – Titograd.

Podizanje spomenika Ivanu Crnojeviću, najvjerovatnije, neće izazvati veće reakcije javnosti.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com