ZBOG ČEGA SE UMIRE OD GRIPA U REGIONU? Epidemiolog objašnjava da oboljeli rade greške koje su FATALNE - Volim Podgoricu

ZBOG ČEGA SE UMIRE OD GRIPA U REGIONU? Epidemiolog objašnjava da oboljeli rade greške koje su FATALNE

Od posljedica gripa koji je zahvatio region umrlo je nekoliko desetina ljudi, a epidemiolozi upozoravaju da su najugroženije osobe u kolektivima i školama.

Zbog toge je u Srbiji produžen zimski raspust. U Crnoj Gori to nije preporučeno iako je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, stopa oboljevanja najviša među djecom školskog i predškolkog uzrasta, kao i da se očekuje porast oboljelih.

Do sada je u Crnoj Gori, zvanično, šest osoba preminulo od poljedica gripa, dok ih je u Srbiji 29.

Ovo otvara pitanje – koliko je ovaj virus opasan i da li to znači da i osobe koje su zdrave mogu da imaju ozbiljne posljedice od vriusa koji hara?

Epidemiolog profesor dr Branislav Tiodorović je istakao da je najveći broj smrtnih slučajeva bio upravo među hroničnim bolesnicima.

-U ovom konkretnom slučaju smrtni ishod je najviše zastupljen među hroničnim bolesnicima, ali bilo je i mladih ljudi. Zašto je došlo do smrtnog ishoda? Zbog komplikacija izazvanih virusom, mada je dobro pitanje – da li su osobe bile vakcinisane, kaže sagovornik.

Tiodorović je objasnio kako dolazi do komplikacija koje mogu biti fatalne među mladima.

-S obzirom na to da virus napada respiratorni sistem, ali i kardio-vaskularni sistem važno je odmah na početku otići kod ljekara. Nažalost, mladi ljudi čim osjete da im je bolje vrate se svakodnevnim obavezama što ostavlja ozbiljne posljedice na organizam. Takođe, ako pacijenti osjete da teško dišu i osjećaju tjeskobu, moraju hitno da se jave ljekaru koji će im dati adekvatnu terapiju. Pacijenti se nekad jave ljekaru kad je bolest ozbiljno uznapredovala, zaključuje Tiodorović.

Ukoliko osjetite prve simptome gripa javite se vašem izabranom ljekaru i pridržavajte se savjeta stručnjaka.
VP/Žena

8 komentara

  1. Kojem izabranom, kad se zakazuje tek za nedelju dana? Samo privatno se moze doci do doktora u dva dana…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com