#ODUPRISE: Šetnja je zdrava, pogotovo subotom - Volim Podgoricu

#ODUPRISE: Šetnja je zdrava, pogotovo subotom

Iz neformalnog udruženja građana ,,Oduprise” pozvali su građane na veliki protest koji je zakazan za sjutra u Ulici Slobode.

Saopštenje organizatora prenosimo integralno.

Pozivamo slobodne građane da 16. februara u 18 časova izađemo na Ulicu slobode i pokažemo da zajedno možemo do suštinske promjene sistema. Oduprimo se!

Sjutrašnji protest ispred zgrade VDT-a, sa početkom u 18 časova, drugi je u nizu građanskih protesta pod sloganom “97000dupri se!”, započetih okupljanjem 2. februara na istom mjestu. Glavni povod za organizovani bunt jeste glasno ćutanje državnih institucija povodom aktuelnog skandala – afere “Koverta”, koji predstavlja paradigmu stanja u našem društvu, a koji je samo jedan od mnogih koji potresaju Crnu Goru.

Inicijalni protest je za ideju imao okupljanje simboličnog broja od 97 ljudi koji bi ispred zgrade VDT-a dostavili 97 koverti ilustrovanih sa po hiljadu eura. Taj broj je mnogostruko premašen, što je jasan pokazatelj buđenja građana i činjenice da je otpor u ovom trenutku neminovan. Sa istom idejom, kao osnova drugog po redu protesta, predviđeno je uručivanje 970 koverti od po stotinu eura. Ovog puta, planirana je i kružna ruta kretanja protestne kolone, koja će proći pored dijela institucija i “organizacija” ka kojima je naš protest i usmjeren. Kolona će krenuti od zgrade VDT-a, proći pored zgrade Centralne banke Crne Gore, zgrade Skupštine Crne Gore, zatim zgrade Predsjednika, centrale DPS-a, a potom se vratiti na početnu tačku. Ispred zgrade Tužilaštva biće predstavljen Proglas, kojim će se isporučiti temeljni i suštinski zahtjevi slobodnih građana Crne Gore i rokovi za njihovo ispunjenje. Jedan od tih zahtjeva, već poznat javnosti, svakako je ostavka predsjednika države, Mila Đukanovića.

Ova udružena akcija ima za cilj objedinjavanje svih građanskih i slobodnih struktura na Ulici, jedinoj preostaloj slobodnoj instituciji u Crnoj Gori. To je i jedini preostali način za ispunjenje osnovnog preduslova za oslobađanje i demokratizaciju našeg društva. Moramo da odbranimo pravo i Ustav Crne Gore i slobodu našeg društva od njegovih tamničara. Sve vode se moraju sliti u jednu veliku građansku rijeku, koja će otplaviti ovaj nakaradni sistem i donijeti korjenite društvene promjene.

Budući da je riječ o isključivo građanskim protestima, apelujemo na sve s kojima ćemo dijeliti mjesto na Ulici da na skupove dolaze bez ikakvih stranačkih i nacionalnih obilježja. Obilježje ovog protesta je #ODUPRISE.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com