ODBJEGLI CARINIK GOJKO LEKOVIĆ OŠTETIO BUDŽET ZA 44 MILIONA: Kolegama KEŠ, koleginicama NI CENT za lažne isprave - Volim Podgoricu

ODBJEGLI CARINIK GOJKO LEKOVIĆ OŠTETIO BUDŽET ZA 44 MILIONA: Kolegama KEŠ, koleginicama NI CENT za lažne isprave

Odbjegli carinik Gojko Leković, kolegama carinicima Ivanu Nikoviću, Milutinu Šoškiću i Đorđiju Đuraškoviću u iznosima od više hiljada eura plaćao je sačinjavanje fiktivne dokumentacije na osnovu koje su kamioni sa cigaretama izlazili iz slobodne carisnke zone bez plaćenih dažbina. Interesantno je da za isti posao, Leković koleginicama Ireni Jovanović Anđelki Dabanović i Vesni Kovač nije dao ni centa, piše Pobjeda.

Prema optužnici koja još nije potvrđena, Gojko Leković je zajedno sa Petrom Milutinovićem označen kao vođa kriminalne organizacije koja je u poslu šverca 40.000 paketa cigareta državni budžet oštetila za više od 44 miliona eura.

Na spisku od 23 optuženih nalazi se i sedam službenika Uprave carina.

“Okrivljeni Gojko Leković je nakon svakog otpremljenog kamiona sa cigaretama, Nikoviću i Šoškiću predavao poklon u iznosu od 2.500 eura. Niković i Šoškić su kao carinici u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar po uputstvu Gojka Lekovića za novac sačinjavali fiktivnu carinsku dokumentaciju uz koju su kamioni sa cigaretama izlazili iz carinske zone, a da nijesu plaćeni porezi i druge dažbine”, navodi se u optužnici koju je potpisao specijalni tužilac Saša Čađenović.

Kada je u pitanju carinik Đorđije Đurašković, specijalni tužilac u istrazi nije mogao utvrditi koliko je novca na ime poklona od Gojka Lekovića za zloupotrebu položaja uzeo ovaj carinik.

Leković je, kako se navodi u optužnici, imao zadatak da daje novac kolegama carinicima koji su zauzvrat u okviru svojih službenih radnji izvršavali radnje koje nijesu smjeli.

S druge strane, za istovjetan posao carinici Jovanović, Dabanović, i Kovač su po nalogu Lekovića zloupotrijebile službeni položaj sačinjavajući lažne javne isprave zapisnike o izvršenom pregledu robe cigarete, ali za ovaj čin nijesu dobijale poklon novac. One su u lažnim ispravama o prenosu prava vlasništva na kompaniju ,,Conrad“, navodile da je roba uredno pregledana i da je bez nepravilnosti nakon prenosa vlasništva uskladištena u skladište broj 25 kompanije Port od Adrija.

Na taj način one su, kako tvrdi Specijalno tužilaštvo, omogućile krijumčarenje cigareta za preduzeće Conrad izbjegavanjem mjera carinskog nadzora iz Slobodne carinske zone Luke Bar, a da prethodno nijesu utvrdile da li su obračunati i plaćeni pripadajući porezi, akcize i druge dadžbine.

Prema navodima optužnice Petar Milutinović je zajedno sa carinikom Gojkom Lekovićem u toku 2018. godine formirao kriminalnu organizaciju koja je do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta Slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe.

Milutinović je uhapšen početkom avgusta prošle godine zajedno sa Draganom Susterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura. Mjesec kasnije, u okviru iste akcije, uhapšeno je još 10 osoba zbog sumnje da su učestvovale u poslu šverca cigareta vrijednom više miliona eura.

Za razliku od Milutinovića, Leković koji takođe slovi za organizatora ove kriminalne grupe izbjegao je hapšenje i još uvijek nije dostupan državnim organima Crne Gore.

Zbog optužbi za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje na optuženičkoj klupi su Petar Milutinović, Gojko Leković, Radovan Bajković, Stefan Vujačić, Vojin Leković, Ivan Niković, Đorđije Đurašković, Nikola Masoničić, Saša Čelebić, Andrija Matanović, Marko Ševaljević, Dragan Ševaljević, Mileta Mićović, Elvis Nišić, Boško Čelebić, Nebojša Čelebić, Milutin Šoškić, Irena Jovanović, Anđelka Dabanović, Vesna Kovač, Staniša Ivanović i pravno lice Conrad Atlantis ltd iz Delavera koje zastupa ovlašćeno lice Mileta Mićović, srpski državljanin.

Branilac Lekovića, advokat Goran Petrović, kaže da on nije u bjekstvu već se nalazi na liječenju u inostranstvu.

“Leković je izuzetno lošeg zdravstvenog stanja. Očekuje drugu operaciju, koju ljekari odgađaju dok se njegovo stanje bar malo ne poboljša. Njemu je u ovom trenutku primarna borba za život u odnosu na optužbe protiv njega”, kazao je on, dodajući da je Leković otišao na liječenje prije nego je otpočeo proces protiv njega i predložio obustavu postupka u njegovom slučaju.

 

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com