19 POLICAJACA DOBILO DOZVOLU ZA DODATNI RAD - Volim Podgoricu

19 POLICAJACA DOBILO DOZVOLU ZA DODATNI RAD

Tokom 2018. godine odobreno je ukupno 19 zahtjeva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova za dodatni rad van redovnog radnog vremena, saopšteno je iz MUP-a Dnevnim novinama.

Ova brojka jasno ukazuje da službenici policije rijetko prijavljuju dodatni rad, jer je opšte poznato da oni sve češće van radnog vremena “tezgare” u ugostiteljskim objektima kao obezbjeđenje čime dopunjuju kućni budžet, ali i krše Zakon o unutrašnjim poslovima kojim je ovaj vid dopunskog rada zabranjen.

Procjenjuje se da se barem 30 odsto policajaca bavi ovim dodatnim p oslom, te da je taj broj iz godinu u godinu u porastu
zbog sve lošije materijalne situacije u kojoj se nalaze službenici MUP-a.

Kako su pojasnili iz MUP-a, pravo na dodatni rad policijskog službenika uređeno je Zakonom o unutrašnjim poslovima, koji propisuje da policijski službenik može izuzetno, van redovnog radnog vremena i po prethodno pribavljenom pisanom odobrenju ministra ili lica koje on ovlasti, obavljati samostalno ili kod pravnog ili fizičkog lica poslove koji ne utiču na zakonito i pravilno obavljanje unutrašnjih poslova.

“Takođe je propisano da policijski službenik može van redovnog radnog vremena i po prethodno pribavljenom pisanom odobrenju ministra ili lica koje on ovlasti obavljati poslove ili pružati usluge pravnim licima kojima je osnivač sindikat koji djeluje u Ministarstvu, a koja su osnovana u cilju poboljšanja socijalnog položaja članova ili jačanje institucije sindikata. Zahtjevi za rad van redovnog radnog vremena najčešće se odobravaju u slučajevima rada u sportskim savezima i rada u kulturne i naučnoistraživačke svrhe”, saopšteno je iz MUP-a.

Službi Unutrašnje kontrole MUP-a često stižu prijave protiv njihovih kolega, uglavnom pripadnika interventnih jedinica, međutim one bivaju skoro uvijek odbačene jer nema dokaza da su prekršili Zakon o unutrašnjim poslovima. Naime, da bi se dokazalo da neki policajac van radnog vremena radi na obezbjeđenju potrebno da on bude uslikan na tom “radnom mjestu”. Međutim, kad službenici Unutrašnje kontrole krenu u akciju, većina policajaca koji rade ove poslove mimo zakona, bivaju obaviješteni o kontroli, tako da se jednostavno te noći ne pojave u lokalu koji obezbjeđuju.

Prema navodima sagovornika Dnevnih novina iz policije, pružajući usluge privatnog obezbjeđenja, policajci honorarno mogu dodatno da zarade i do 40 eura za noć, te je većina njih prinuđena na to zbog izuzetno loše materijalne situacije u kojoj se nalaze.

“Ovim poslovima se najčešće bave oni što rade u Interventnoj jedinici, mada je veliki broj i pripadnika Zatvorske policije ZIKS-a. Glavni razlog za svjesno kršenje zakona su u stvari male policijske plate, tako da su primorani da se snalaze na ovaj način kako bi prehranili porodicu. S druge strane, vlasnicima barova i klubova angažovanje takvih policajaca donosi značajne pogodnosti. Oni imaju pristup podacima ako se vrše neke interne provjere i mogu da budu od koristi kada treba zaobići lokalne propise, kao što su propisi o radnom vremenu lokala. Sem toga, zakonom im je dozvoljeno da nose oružje, čak i kada nisu na dužnosti”, tvrdi sagovornik DN.

On ističe da se o svim saznanjima u vezi sa radom pripadnika MUP Crne Gore na vratima kafića i klubova, obavještava Sektor unutrašnje kontrole koji ispituju slučaj. Međutim, prema navodima sagovornika DN, rijetko koji policajac biva kažnjen, jer je problem u tome što je jako teško dokazati da neko službeno lice radi kao obezbjeđenje u lokalu.

“Kada Unutrašnja kontrola pokrene postupak, tada izjavu daje vlasnik lokala, koji je na strani policajca i kaže da ga nije platio za posao obezbeđenja. Optuženi pripadnik MUP, najčešće izjavljuje da nije radio kao obezbj eđenj e, već da je došao u lokal da popije piće, pa se “slučajno zatekao na vratima” Uz nedostatak dokaza, prijava se ovdje završava”, kazao je sagovornik.

Dnevne novine

2 komentara

  1. I think that may be an enchanting aspect, it made me assume a bit. Thank you for sparking my considering cap. Now and again I get such a lot in a rut that I just feel like a record.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com