NOVA M krši Pravilnik o programskim standardima i Kodeks novinara Crne Gore - Volim Podgoricu

NOVA M krši Pravilnik o programskim standardima i Kodeks novinara Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Media centar podnijeli su danas prigovor Agenciji za elektronske medije (AEM) na izvještavanje Nova M. Prigovor se odnosi na prilog emitovan u Centralnom dnevniku 17.02.2019. (od 6.58’ do 12.40o građanskim protestima koji su održani 16.02.2019. u Podgorici.

Media centar i CGO cijene da je Nova M ovim prilogom prekršila više obaveza emitera iz Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima. Konkretno,prilog ne doprinosi cjelovitom i nepristrasnom informisanju javnosti o događajimane poštujenačelo tačnosti i nepristrasnosti, a nije ni pravičan niti izbalansiran. Takođe, Nova M je ovim prilogom prekršila obavezu da se programskim sadržajima ne smiju tendenciozno promovisati interesi bilo koje grupe ili pojedinaca. Ovo se reflektuje u jednostranom odabiru sagovornika bez strane o kojoj se direktno izvještava, ali i netačnim informacijama, poput onih o broju učesnika protesta, strukturi organizatora, itd. a kojima se svjesno dovode u zabludu gledaoci, zarad nečijih partikularnih interesa.

NOVA M je, na žalost, zadržavajući isti kadar sa Pink M, nastavila i istu uređivačku politiku koja se kosi sa svim profesionalnim standardima. Takav pristup novinarskoj profesiji nije zabilježen kod drugih članica United Media, korporacije koja stoji iza NOVA M, a ostaje nejasno zašto ova velika i ugledna koorporacija sebi dopušta da emituje fingirani sadržaj (netačne izjave, netačni podaci) jer time zasigurno sebe ne preporučuje ni ozbiljnim klijentima za marketing.

CGO i Media centar očekuju od AEM-a da hitno i pozitivno odluči o ovom prigovoru jer se radi o školskom primjeru kršenja Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, ali i Kodeksa novinara Crne Gore. Nije poznato kakvu vrstu samoregulacije ima NOVA M,pa stoga CGO i Media centar nijesu iskoristili još taj mehanizam žalbe.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com